۱۳۹۵ شهریور ۹, سه‌شنبه

یادداشت هایی پیرامون خواب آلودگی


خواب‌آلودگی احساس نیاز یا علاقه شدید به خواب و نزدیک بودن به خواب رفتن است. این واژه مفهوم‌های مجزایی به معنی حالت قبل از به خواب رفتن، حالت فیزیولوژیک ناشی از مدت طولانی نخوابیدن ویا یک بیماری مزمن را در بر می‌گیرد... خوابیدن یک فرایند طبیعی است که در فاصله‌ های زمانی خاص رخ میدهد و خواب بهترین راه برای استراحت بدن ماست. نخوابیدن به مدت طولانی (بیش از یک روز) موجب خواب آلودگی شدید می‌شود. علل ناشی از بیماری خواب آلودگی عبارتند از افسردگی، کم‌خونی، اختلالات هورمونی مانند کم‌کاری تیروئید، نارکولپسی، عفونتها مانند بیماری خواب، عوارض داروها، دیابت، انسفالیت: بخش های انگلیسی و فارسی تارنمای ویکی پدیا
https://en.wikipedia.org/wiki/Somnolence
خواب‌آلودگی و خواب زیاد نشانه چیست؟
http://www.tasnimnews.com/fa/news/1394/06/04/840037
علت خواب آلودگی و کسالت از دیدگاه طب سنتی: دکتر اسماعیلی متخصص طب سنتی با بیان اینکه نحوه خوابیدن به هضم غذا کمک می‌کند, گفت: بعد از غذا افراد ابتدا چند دقیقه به پهلوی راست و بعد چند دقیقه به پهلوی چپ بخوابند. بسیاری از افراد بعد از غذاخوردن احساس خواب آلودگی و کسالت می‌کنند که به دلیل صعود بخارات معده به سمت مغز است. به گفته ی وی به همین دلیل بهتر است برای پیشگیری از بوی بد دهان با شکم پُر نخوابند؛ بهتر است که مصرف شام حداقل یک تا دو ساعت قبل از خواب باشد. ضرورت مصرف شام دو ساعت قبل از خواب این است که غذا از سر معده عبور کند و مراحل هضم آغاز شود. این متخصص طب سنتی ادامه داد: نحوه ی خوابیدن به هضم غذا کمک می‌کند: چند دقیقه به پهلوی راست بخوابند و بعد چند دقیقه به پهلوی چپ بخوابند. وقتی به پهلوی راست می‌خوابید معده گنجایش بیشتری پیدا می‌کند و غذا کاملاً درون معده جایگزین می‌شود چون انحنای معده به سمت راست است و غذا به سمت دهانه ی معده که وسط قفسه سینه و مایل به پهلوی چپ است, بر نمی‌گردد. اگر به پهلوی چپ بخوابند غذا به سمت دهانه ی معده میل پیدا می‌کند و ممکن است که سوزش‌ سر معده بروز پیدا کند. یک مقدار به پهلوی راست خوابیدن موجب می‌شود که غذا کاملاً درون معده قرار گیرد و بعد به پهلوی چپ خوابیدن موجب می‌شود که کبد روی معده قرار گیرد و حرارت کبد معده را گرم کرده و موجب می‌شود که غذا بهتر هضم شود.
http://www.yjc.ir/fa/news/5258100
خواب‌آلودگي در فصل بهار
دکتر ايرج خسرونيا رئيس جامعه ي متخصصان داخلي گفت: خواب‌آلودگي كه معمولاً در فصل بهار گريبانگير بسياري از مردم مي‌شود نيازي به درمان ندارد و خودبه‌خود خوب مي‌شود. در فصل بهار با تغيير آب و هوا و افزايش رطوبت و همچنين افزايش ذرات گياهي موجود در هوا، رخوت و سستي در بدن افراد ايجاد مي‌شود. وي افزود: كم خوابي با توجه به افزايش طول روز و كوتاهي ساعات شب در بهار تشديد مي‌شود و پس از مدتي و گذشت حدود دو ماه از بهار خودبه خود خوب مي‌شود. وي تصريح كرد: اين موضوع عارضه خاصي به عنوان بيماري نيست و افزايش استراحت در فصل بهار مي‌تواند به از بين رفتن اين سستي كمك كند. در سرماي زمستان، رگ هاي سطحي بدن جمع و منقبض مي‌شوند تا بدن گرماي كمتري از دست بدهد و دماي آن ثابت بماند. لذا خون و اكسيژن بيشتري به سمت اندام‌هاي داخلي و خصوصاً مغز مي‌ رود اما زماني كه بهار فرا مي‌رسد، با گرم شدن هوا، رگ‌هاي خوني گشاد و منبسط مي شوند، لذا فشار خون كم شده و بيشتر جريان خون به سمت پوست مي ‌رود و خون و اكسيژن كمتري به سمت مغز مي ‌رود. همچنين افزايش فعاليت سوخت و ساز بدن در بهار به اكسيژن بيشتري نياز دارد و اكسيژن كمتري به طرف مغز فرستاده مي‌شود. لذا مغز به مدت زماني نياز دارد كه خود را با شرايط جديد وفق دهد و تا اين هماهنگي صورت بگيرد حالت خواب‌ آلودگي فصل بهار بروز مي‌كند. بدن بعضي از افراد سريعاً با اين شرايط جديد هماهنگ مي‌شود، ولي گروه ديگري براي هماهنگ ‌شدن با تغيير دما زمان مي‌خو‌اهند. مثلا در افراد مسن، زمان بيشتري طول مي‌كشد تا از خواب ‌آلودگي بهار و كسلي آن رها شوند.
http://www.entekhab.ir/fa/news/22812 
دلايل خستگي و خواب آلودگي
عفونت‌ ها: گرچه عفونت‌ ها علايم ظاهري بسياري دارند اما گاهي ممکن است عفونتي در بدن در حال گسترش باشد بدون آن که متوجه آن باشيد يا پزشک تشخيص داده باشد. مثلا در بيماري مربوط به سيستم ايمني، عفونت ممکن است خود را به شکل خستگي شديد بروز دهد.
آلرژي ها: هيستامين و ديگر ترکيب ‌هاي شيميايي که بدن براي مقابله با آلرژي ترشح مي‌ کند، خواب آور هستند.از سوي ديگر سرفه، عطسه ي ناشي از بوييدن يک گل يا التهاب دستگاه تنفسي به دليل ورود هاگ ‌ها به درون بيني سبب بي ‌خوابي مي ‌شود.
کم ‌خوني: اصلي‌ ترين کار گلبول‌ هاي قرمز رساندن اکسيژن از ريه‌ ها به ديگر ارگان ‌ها است. وقتي فردي دچار کمبود گلبول قرمز مي ‌شود يا اختلالي در عملکرد گلبول‌ ها پيش مي ‌آيد فرد دچار کم ‌خوني شده و در ضمن به قدري احساس خستگي مي ‌کند که از انجام کارهاي معمول روزمره برنمي ‌آيد.
به‌ هم ريختگي هورموني: در زنان، کاهش هورمون استروژن در اغلب موارد مي ‌تواند سبب کاهش وزن و خستگي شود.
نکته: زیاد خوابیدن نشانه است نه یک بیماری. به عقیده ی بسیاری از پزشکان، زیاد خوابیدن نشانه ی افسردگی است.
http://www.yjc.ir/fa/news/4170994
خواب آلودگی در فرهنگ واژه ها
خواب آلودگی = بحالت خواب آلوده درآمدن - عمل خواب آلوده - خوابناکی - سستی - تنبلی - رخوت - بی حالی - باری بهر جهتی: تارنمای لغت نامه دهخدا/ واژه نامه‌ی پارسی ویکی
http://parsi.wiki/dehkhodaworddetail-2ec56da6fdc54fb9b9ec0b60a8eca4f8-fa.html
خواب آلوده ها: در زنجیری از سروده ها
http://saadatnoury.blogspot.ca/2016/08/blog-post_29.html
تهیه و تدوین:
دکتر منوچهر سعادت نوری

گزیده ای از نوشتارها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2016/08/blog-post_30.html
بخش های پیشین مجموعه ی یادداشت ها و نوشتارها و نامه ها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2016/06/blog-post_61.html