۱۳۹۹ تیر ۱۸, چهارشنبه

گفتنی های تغذیه:۴۲ - نکاتی پیرامون ماست و موسیر و ماست و خیار

 نکاتی پیرامون ماست و موسیر
 
ماست و موسیر خوراک اشتها آوری‌ است که با افزودن موسیر به ماست تهیه می‌شود.  یک لیوان ماست پرچرب ۱۵۰ کالری، یک لیوان ماست کم‌ چرب ۱۱۰ کالری و ۱۰۰ گرم موسیر ۷۰ کالری انرژی دارد.برای تهیه ماست و موسیر باید موسیر تازه یا موسیر خشکِ خیس کرده را ریز یا رنده نمود و با کمی نمک و فلفل و پونه در ماست مخلوط و سرد نمود. نسبت مواد بستگی به سلیقه و سلامت افراد دارد.
فواید​: ماست دارای میکروارگانیسم‌های زنده‌ ارزشمندی‌است که به دفع مخمرهای رایج کمک می‌‌کند و با تولید آب اکسیژنه مانع از رشد استافیلوکوک اورئوس می‌شود. موسیر فواید بسیاری دارد، از جمله: تقویت قدرت جنسی، افزایش دفع ادرار، التیام‌دهنده و ترمیم‌‌کنندهٔ زخم‌ها، تسکین ‌دهندهٔ التهاب طحال و کبد، کاهش سردردهای میگرنی، کمک به سیستم قلبی‌عروقی، کمک به کاهش چربی‌های خون، پیشگیری از تصلب شرایین، تنظیم فشارخون، پیشگیری از انواع سرطان
زیان​: زیاده ‌روی در خوردن موسیر خام برای افراد گرم‌مزاج مضر بوده و بشدت حرارت بدن را افزایش می ‌دهد
برخی  نکات دیگر پیرامون ماست و موسیر 
براي قضاوت در مورد ماست و موسير بهتر است به خواص آنها به صورت جداگانه و البته به اختصار نگاه ‌‌شود. موسير از خانواده سير است و طبيعتا مثل سير، خواص درماني قابل توجهي دارد. ماست تهيه شده از شير کامل يا خامه گرفته هم ارزش غذايي قابل ‌توجهي دارد و هم اثرات درماني بسيار گسترده‌اي را براي مصرف ‌کنند گان باقي مي‌ گذارد
ماست داراي ميکرو ارگانيسم‌هاي زنده‌ ي بسيار ارزشمند و خدمتگزار است که بيشترين آنها را باسيلوس بلگاريکوس و در درجه بعدي استرپتو کوکوس ترموفيلوس تشکيل مي‌دهند که در صورت مصرف ماست، اين ميکرو ارگانيسم‌ها به دفع مخمرهاي رايج کمک مي‌‌کند. اين دو ميکرو ارگانيسم با توليد هيدروژن پراکسيد يا آب‌اکسيژنه مانع از رشد استافيلوکوک اورئوس مي‌شود.  در
باره ي موسير هم بايد گفت که اين سبزي به‌صورت ترشي يا به صورت ماست و موسير به مصرف مي‌رسد که اغلب به عنوان يک چاشني اشتها‌ آور تلقي مي ‌شود که آن را به موسير نسبت مي‌دهند
اصولا ماست و موسير ملايم ‌تر از سير و ماست بوده و به همين جهت بوي تند و تيز سير که ناشي از فرآورده‌هاي گوگردي سير مثل آليسين است را نداشته و از آن مي‌توان بدون ايجاد مزاحمت (بوي بد تنفسي) براي ديگران استفاده کرد
نکاتی پیرامون ماست و خیار
 
ماست و خیار یکی از چاشنی‌های ایرانی است که مواد اصلی آن ماست و خیار است و در هر نقطه از ایران به سبک خاصی تهیه می‌شود. برای تهیه ماست و خیار، خیار را به صورت نگینی خورد کرده و با ماست که می‌تواند ترکیبی از ماست ترش و ماست خامه‌ای باشد مخلوط می‌کنند. همچنین می‌توان پیاز ، سیر خرد شده و کاهو را هم به آن اضافه کرد. برای معطر شدن ماست و خیار از نعناع خشک، آویشن و گل محمدی هم استفاده می‌ شود. همچنین می‌توان نمک و فلفل را نیز به مقدار دلخواه به آن اضافه کرد. در بعضی از مناطق ایران به ماست و خیار گردو و کشمش هم اضافه می ‌کنند
برخی از مصارف قابل توجه ماست و خیار
بنا بر منابع گوناگون ماست و خیار ممکن است ۱ - به عنوان یک خوراک خوش طعم و یا چاشنی در سفره ی غذایی برخی از ایرانیان بکار رود  ۲ - به شکل یک غذای کامل همراه با نان در یک وعده ی غذایی خورده شود  ۳ - به عنوان مزه ی عرق توسط برخی از دوستداران مشروبات الکلی مصرف شود ۴ - برای لاغری و کاهش وزن بدن تجویز شود
 رباعی چاشنی ماست و خیار
نگه کن چاشنی ماست و خیار را/ که هست آن مزه ای از بهر ودکا
و باشد حافظ زیبایی اندام/ که ضد چاقی است بی جنگ و دعوا
دکتر منوچهر سعادت نوری
نظریات یک متخصص تغذیه در مورد مصرف ماست و خیار 
دکتر هادی عبدالله زاد متخصص تغذیه  با اشاره به افزایش مصرف ماست و خیار در روزهای گرم تابستان گفت: ماست و خیار به تنهایی نمی‌تواند وعده غذایی محسوب شود و برای استفاده به عنوان یک وعده غذایی حتماً باید همراه با گروه غلات از جمله نان صرف شود. وی با اشاره به مزایای فراوان این ترکیب گفت: ماست منبع خوبی از پروتئین، کلسیم، ویتامین ب ۲ و ویتامین ب ۱۲ است. وی با بیان اینکه بسیاری ماست‌های موجود در بازار پروبیوتیک هستند، گفت: مصرف این ماست‌ها موجب ازدیاد میکروب‌های مفید روده و مهار میکروب‌های مضر دستگاه گوارش می‌شود، بنابراین مصرف این نوع ماست‌ها تأثیر مثبتی در بهبود عملکرد دستگاه گوارش خواهد داشت. وی مصرف ماست و خیار را عامل مؤثری در کاهش وزن افراد دانست و افزود: تحقیقات نشان داده مصرف مناسب لبنیات می‌تواند موجب کاهش وزن افراد شود. از طرفی خیار نیز حاوی مقادیر زیادی فیبر و آب است که با مصرف آن حجم زیادی از فضای معده اشغال شده و احساس سیری ایجاد می‌کند، اما کالری به بدن اضافه نمی‌شود، بنابراین مصرف ترکیب این دو می‌تواند منجر به کاهش وزن افراد شود
وی افزود: همچنین فیبر بالای موجود در خیار از یبوست پیشگیری کرده و موجب می‌شود عمل دفع به راحتی انجام شود. وی تصریح کرد: با توجه فیبر بالای خیار و کالری کم آن، مصرف این میوه برای افراد دیابتی و مبتلا به کبد چرب نیز توصیه می‌شود، به شرط آنکه ماست مورد استفاده در کنار آن کم چرب باشد
  وی با اشاره به پتاسیم و منیزیم موجود در خیار مصرف آن را برای پیشگیری از فشار خون بسیار مناسب دانست وافزود:مصرف ماست همراه خیار می‌تواند در پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی نیز مؤثر باشد
 پژوهش و تدوین
دکتر منوچهر سعادت نوری
*
همچنین نگاه کنید به
*
*
===================