۱۳۹۷ فروردین ۱۲, یکشنبه

اینترستیتیوم: اندام جدید در بدن انسان

★ دانشمندان تا پیش از این گمان می‌کردند که بافت هم‌بند متراکم و صخیمی اندام‌های انسان را احاطه می‌کند. این موضوع آن چیزی بود که آنها حداقل در آزمایشگاه می‌دیدند؛ اما اخیرا یک میکرو دوربین، وقتی در حال بررسی بدن زنده بود، چیز غیرمنتظره‌ای را ثبت کرد. پژوهشگر این اکتشاف، نیل تیس (Neil Theise)، گفته است، این مشاهده منجر شد آنچه تا پیش از به عنوان یک بافت هم‌بند از آن یاد می‌شد، از این به بعد به صورت “یک فضای باز مملو از مایع با شبکه‌ای از دسته‌های کلاژنی احاطه شده” و تحت عنوان اینترستیتیوم (Interstitium) خوانده شود. این برای نخستین بار است که یک ساختار میان‌بافتی به عنوان یک اندام در بدن شناخته می‌شود. با تجزیه و تحلیل‌های بیشتر از حرکت مایع در سراسر اینترستیتیوم، محققان امیدوارند بتوانند سرطان را در مدت زمان کمتری نسبت به امروز تشخیص دهند.
★ تارنمای ویکی ‌پدیا آگاه هایی را به زبان انگلیسی درمورد اینترستیتیوم  به دست می دهد
★ اینترستیتیوم نام عضو جدید بدن است که به سطح پوست و لایه ی محافظتی سایر ارگان ‌ها مربوط می‌شود. محققان اعلام کرده‌اند که نوعی تکنیک میکروسکوپی جدید برای این دستاورد مهم مورد استفاده قرار گرفته و بررسی‌های اخیر درک ما از ساختار بخش قابل‌توجهی از بدن را تغییر می‌دهد. بر اساس نتایج پژوهش جدید، بخشی از لایه بالایی پوست انسان که تا پیش از این تصور می‌شد که بافتی فشرده و پیوسته است، در واقع نوعی شبکه پیچیده از محفظه ‌هایی پر از مایع بوده که به هم متصل شده‌ اند. کشف این عضو جدید بدن به صورت اتفاقی و در زمانی رخ داد که دو محقق مشغول بررسی مجرای صفراوی فردی به وسیله یک دستگاه آندوسکوپی جدید بودند. این محققان یافته‌های خود را به یک متخصص آسیب ‌شناسی به نام " نیل تییس" نشان دادند و سپس تیم دانشمندان روشی نوین برای نمونه ‌برداری از مجرای موردنظر، بدون خشک ‌کردن بافت طراحی کردند. این روش نوین باعث شده باورهای پیشین در مورد بافت‌های متصل به یکدیگر در پوست به چالش کشیده شوند و تییس و دو محقق دیگر دریابند که نوعی شبکه پیوسته از حفره‌های پر از مایع با سیستمی مشبک از کلاژن و پروتئین‌ها در پوست وجود دارد. همانطور که تییس گفته است،‌ کشف اخیر کاربردهای بسیاری داشته و به نوبه خود کمک شایانی به دانش پزشکی و بیولوژی می‌کند؛ به عنوان مثال این احتمال مطرح می‌شود که اینترستیتیوم نقش بزرگی در گسترش سرطان در بدن داشته باشد و از طرف دیگر، تایید وجود این عضو بدن به فهم دقیق‌تر دلیل کارایی روش‌هایی مانند طب سوزنی کمک می‌کند. با این حال،‌ یکی از مهم‌ترین نتایج پژوهش اخیر شناخته شدن اینترستیتیوم به صورت رسمی، به عنوان یک عضو جدید بدن است؛ تییس می‌گوید که این عضو تمامی فاکتورهای لازم برای طبقه‌بندی در لیست ارگان‌های بدن انسان را دارد و باید به عنوان هشتادمین عضو جسم ما شناخته شود. تییس در یکی از مصاحبه‌ هایش اظهار کرده است که تعریف عضو در زیست شناسی کاملا دقیق نیست و عملا به بخش منحصر به فردی از بدن که پیوستگی ساختاری و یا عملکردی داشته باشد، اطلاق می‌شود؛ اینترستیتیوم هم به خوبی شامل این تعریف‌ها می‌شود.
★ همه دانشمندان با استفاده از عنوان «ارگان جدید» برای این کشف موافق نیستند و همانند مایکل نیتنسون (Michael Nathanson) از دانشگاه پزشکی ییل، می‌گویند که اینترستیتیوم بیش از همه جزئی مشترک در میان سایر اعضای بدن است و نمی‌توان به عنوان ارگانی جداگانه به آن نگاه کرد. با این حال نیتنسون مانند سایر صاحب ‌نظران اهمیت این دستاورد علمی شگفت ‌انگیز را قبول دارد و معتقد است که با کشف اینترستیتیوم به درک جامع ‌تری از عملکرد بدن خود خواهیم رسید.
★ البته دانشمندان اظهار کرده‌اند که هنوز در مراحل اولیه ی شناخت این کشف جدید هستند و تحقیقات گسترده ‌تر و دقیق‌ تری برای شناخت کامل اینترستیتیوم و تاثیر آن بر روی تک‌تک اعضای بدن مورد نیاز است. به هر حال، گذشته از عنوان صحیح برای توصیف این ویژگی آناتومی انسان، یافتن شواهدی از وجود اینترستیتیوم در قرن ۲۱ و سال ۲۰۱۸ نشان می‌دهد که بدن‌ انسان هنوز رازهای ناشناخته ی بسیاری برای کشف شدن دارد. مقاله تیم "تییسن" در “Scientific Reports” به چاپ رسیده است.
★ تارنمای رسمی دکتر نیل تیس: آگاه هایی را درمورد زندگی نامه و انتشارات علمی او به دست می دهد.
★ در تاریخ ۳۱ مارس ۲۰۱۸ شبکه ی رادیویی سی بی سی نیز گزارشی به زبان انگلیسی درمورد " اینترستیتیوم" و یافته های "دکتر نیل تیس" پخش نمود
تهیه و تدوین:
دکتر منوچهر سعادت نوری

*
منابع و مآخذ
کشف اندام جدید در بدن انسان: تارنمای تکراتو (اخبار تکنولوژی) / کشف یک عضو جدید بدن به کمک تکنیک‌ها‌ی پیشرفته و جدید: تارنمای گجت نیوز/ زندگی نامه و انتشارات علمی نیل تیس: تارنمای رسمی نیل تیس/ اینترستیتیوم (به زبان انگلیسی): تارنمای ویکی‌پدیا/ گزارشی به زبان انگلیسی درمورد اینترستیتیوم: تارنمای سی بی سی
*
گزیده ای از نوشتارها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2018/04/blog-post.html
بخش های پیشین مجموعه ی یادداشت ها و نوشتارها و نامه ها
======