۱۳۹۶ بهمن ۹, دوشنبه

سخنرانی سالیانه‌ ی "وضعیت آمریکا" و نظریاتی پیرامون آن


سخنرانی سالیانه‌ ی وضعیت آمریکا
رؤسای جمهور ایالات متحده آمریکا در جلسه مشترک نمایندگان مجلس نمایندگان و سنای کنگره ایالات متحده آمریکا سخنرانی سالیانه‌ ای انجام می‌دهند که اصطلاحاً "سخنرانی وضعیت کشور" نام دارد. در این سخنرانی‌ها روسای جمهور عمده‌ ترین برنامه ‌های کاری خود را در عرصه ی داخلی و خارجی برای یک سال بعد تشریح می‌کنند . این سنت از زمان ریاست جمهوری جرج واشنگتن نخستین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا بطور مرتب و هر ساله برگزار می‌شود.
محور های سخنرانی امسال دونالد ترامپ
به گفته یکی از مقام های ارشد کاخ سفید، دونالد ترامپ ۵ محور اساسی برای سخنرانی سالیانه خواهد داشت که شامل: کار، زیرساخت‌های بنیادین کشور، وضعیت مهاجرین، تجارت، و امنیت ملی خواهد بود. به گفته این مقام کاخ سفید، کم‌کردن مالیات صاحبان صنایع، افزایش چشمگیر بازار بورس، کم‌شدن میزان بیکاری سیاه‌ پوستان و مکزیکی‌تبارها و همینطور زنان از مواردی هستند که دونالد ترامپ به آنها اشاره خواهد کرد..
تکرار سخنرانی داووس در کنگره آمریکا به دور از انتظار نیست
پیش بینی می شود بخش عمده سخنرانی ترامپ در جمع اعضای کنگره امریکا و دیگر میهمانان این مراسم به تجلیل از موفقیت های خود و برنامه های اقتصادی دولت کنونی اختصاص یابد. وی در سخنرانی در مجمع جهانی اقتصاد در داووس در هفته گذشته نیز به شکل ملموسی از خود تجلیل کرد و اقداماتی همچون کاهش نرخ بیکاری، ایجاد فرصت های جدید شغلی و اجرای قانون اصلاح نظام مالیاتی را در تاریخ امریکا بی سابقه خواند. تکرار این سخنان در کنگره امریکا نیز دور از انتظار نخواهد بود. به علاوه پیش بینی می شود ترامپ از فرصت حضور در جلسه مشترک کنگره استفاده کند تا ضمن حملات لفظی به رقبای دموکرات خود، آنان را مقصر بروز تعطیلی سه روزه فعالیت های دولت فدرال و ناکامی در رسیده به توافق بر سر برنامه های مهاجرتی معرفی کند. درحال حاضر، موضوع مهاجرت های غیرقانونی به ویژه مهاجرانی که در کودکی به شکل غیرقانونی به امریکا آورده شده اند و به«رویاپردازان» شهرت دارند، این کشور را به دو پاره تقسیم کرده است تا جایی که برای حل معضل قریب به هشتصد هزار «رویاپرداز»، فعالیت های دولت فدرال امریکا سه روز متوقف شد؛ پیش بینی می شود ترامپ در سخنرانی «وضعیت اتحاد» رئوس برنامه های ضد مهاجرتی خود را تشریح کند.  از سوی دیگر در سال های اخیر، سهم مباحث امنیتی و سیاست خارجی در سخنرانی های سالیانه روسای جمهوری امریکا در نشست مشترک کنگره افزایش داشته است. از این رو قابل انتظار است که ترامپ روز سه شنبه بار دیگر برخی کشورها نظیرروسیه، چین، ایران و کره شمالی را مورد حمله لفظی قرار دهد و مناسبات حاکم بر نظام بین الملل را به چالش بکشد. روبرتا رامپتون در گزارشی برای رویترز نوشت، هرچند سخنرانی ترامپ عمدتا بر موضوعات داخلی متمرکز خواهد بود اما وی به لزوم افزایش بودجه نظامی به منظور مقابله با تهدیدات کره شمالی و موشک های بالستیک آن نیز اشاره خواهد کرد. از دید جریان ملی گرای امریکایی که ترامپ آن را نمایندگی می کند، امریکا باید دوباره شکوه خود را بازیابد و برای رسیدن به این هدف، نادیده گرفتن منافع دیگران، نادیده گرفتن قواعد بین المللی و نادیده گرفتن اراده جامعه جهانی در دستور کار ترامپ قرار گرفته است که شعار اول امریکا را سر می دهد. پیش بینی می شود روز سه شنبه همین شعار محور کانونی سخنرانی ترامپ را تشکیل دهد.
دولت دونالد ترامپ با ضرب‌العجلی برای رسیدن به توافقی قطعی بین دمکرات‌ها و جمهوری‌ خواهان رو‌بروست
دونالد ترامپ در حالی سخنرانی سالیانه را ایراد خواهد کرد که دولتش پس از یک تعطیلی سه روزه، با ضرب‌العجلی دو هفته‌ای برای رسیدن به توافقی قطعی بین دمکرات‌ها و جمهوری‌خواهان رو‌به‌ روست. اگر تا روز هشتم فوریه توافقی در خصوص وضعیت مهاجرانی که در کودکی به آمریکا آورده شدند، بیمه سلامت کودکان و همینطور بودجه دیوار در مرز آمریکا و مکزیک صورت نگیرد، دولت ترامپ یک‌بار دیگر در معرض تعطیلی قرار خواهد گرفت.
تحریم سخنرانی سالانه ترامپ
پرامیلا جایاپال نماینده ی دموکرات از ایالت واشنگتن اعلام کرد سخنرانی سالانه ی دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهور آمریکا در کنگره را تحریم خواهد کرد. او از جمله دلایل خود برای تحریم این سخنرانی را اظهارات اخیر ترامپ درباره ی برخی کشورهایی که مهاجرانشان در آمریکا حضور دارند از جمله اشاره به این کشورها با لفظ زشت "چاه مستراح" عنوان کرد. جایاپال، ترامپ را از بابت اینکه کلیت کشورها را با مطرح کردن الفاظ مبتذل و توهین آمیز تحقیر می‌کند،‌ محکوم کرد. پیش از وی چهار نماینده ی دموکرات دیگر آمریکا شامل "جان لوئیس، فردریکا ویلسون، ارل بلومنور و ماکسین واترز" با توجه به اظهارات اخیر ترامپ سخنرانی سالانه او را تحریم کرده بودند. چند دموکرات دیگر نیز اعلام کردند که به شیوه‌ های دیگر به سخنرانی ترامپ واکنش نشان خواهند داد. نانسی پلوسی، رهبر اقلیت مجلس نمایندگان آمریکا و چند نماینده ی زن دموکرات دیگر گفته‌اند می‌خواهند به نشانه ی همبستگی با قربانیان سوء استفاده‌ های جنسی در آمریکا لباس مشکی در سخنرانی ترامپ به تن کنند.
جوزف کندی علیه ترامپ سخنرانی می‌کند
جوزف کندی، نماینده جوان کنگره آمریکا که از خانواده معروف کندی در این کشور است روز سه‌شنبه در برابر سخنرانی سالانه دونالد ترامپ در کنگره این کشور سخن خواهد گفت و از مواضع حزب دموکرات دفاع خواهد کرد. بسیاری معرفی این نماینده جوان که می تواند یادآور جان اف کندی فقید برای مردم آمریکا باشد را تلاش دموکرات‌ها برای بازسازی وجهه خود ارزیابی کرده‌اند. جوزف کندی سوم، ۳۷ ساله، پیش‌تر هم در برابر ترامپ موضع‌گیری کرده بود و از رئیس‌جمهور آمریکا به علت تلاشش برای ملغی‌کردن طرح بیمه همگانی باراک اوباما انتقاد کرده بود. کندی که از سوی مردم ایالت ماساچوست در شمال‌شرق آمریکا به کنگره راه یافته یکی از چهره‌های در حال اوج حزب دموکرات معرفی شده است.
"وضعیت کشور" در فیلم های سینمایی
تاکنون دو فیلم سینمایی در مورد "وضعیت کشور" تهیه شده و به روی صحنه آمده است:
۱ - «وضعیت کشور» یک فیلم آمریکایی در سبک درام به کارگردانی فرانک کاپرا است که در سال ۱۹۴۸ تهیه شد. فیلم‌نامه ‌نویس «وضعیت کشور» آنتونی ویلر و برخی از بازیگران آن عبارت بودند از اسپنسر تریسی، کاترین هپبورن، ون جانسون، و آنجلا لنسبوری.
۲ - «وضعیت کشور» که برخی آن را به نام "تریپل اکس دولت متحد" نیز خوانده اند محصول سال ۲۰۰۵ و به کارگردانی لی تاماهوری است. در این فیلم بازیگرانی همچون آیس کیوب، ویلم دفو، اسکات اسپیدمن، پیتر اشتراوس، سامو ئل ال. جکسون، ایگزیبیت، سانی میبری، نونا گی و مایکل روف ایفای نقش کرده‌اند.

تهیه و تدوین:
دکتر منوچهر سعادت نوری

*
منابع و مآخذ
سخنرانی وضعیت کشور آمریکا: بخش های انگلیسی و فارسی تارنمای ویکی پدیا/ محور های سخنرانی امسال دونالد ترامپ: تارنمای تلویزیون ملی ایران/ تکرار سخنرانی داووس در کنگره آمریکا به دور از انتظار نیست (از امیرعلی ابوالفتح): تارنمای پارس امروز/ دولت دونالد ترامپ با ضرب‌العجلی برای رسیدن به توافقی قطعی بین دمکرات‌ها و جمهوری‌ خواهان رو‌بروست: تارنمای رادیو فردا/ تحریم سخنرانی سالانه ترامپ: تارنمای دنيای اقتصاد/ جوزف کندی علیه ترامپ سخنرانی می‌کند: تارنمای بی بی سیوضعیت کشور (فیلم): بخش های انگلیسی و فارسی تارنمای ویکی پدیاتریپل اکس دولت متحد: بخش های انگلیسی و فارسی تارنمای ویکی پدیا
*
گزیده ای از نوشتارها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2018/01/blog-post_48.html
بخش های پیشین مجموعه ی یادداشت ها و نوشتارها و نامه ها

مهیارها


۱ - مهیارها در نوشتاری از همین تدوین کننده (منبع: تارنمای ایرانیان/ تاریخ انتشار ۵ نوامبر ۲۰۰۹):
مهیار: نام یکی از شخصیتهای شاهنامه است
مهیار درفرهنگ ایران : کنایه از عاشق_  شب زنده دار است
مهیار نام کوچک فارسی : برای دختر و پسرایرانی است
مهیار یا ماهیار : نام یکی از نجیب ‌زادگان زمان ساسانیان است
فرخ مهیار (پدرسلمان فارسی) : سلمان فارسی زاده ی دشت ارژن (در کازرون فارس ) واز فرزندان اشراف پارسی از سلسله پیشدادیان واز صحابه مشهور پیامبر اسلام است . بنابر نوشته‌های دهخدا سلمان فارسی دهقانزاده ای از ناحیه ی جی اصفهان و بقولی دیگر  زاده ی نواحی رامهرمز خوزستان است . سلمان فارسی یا روزبه ، همان اسیر ایرانی است که پیامبر اسلام او را از اهل بیت خواند. پدر سلمان فارسی ، فرخ ‏مهیار یکی از روحانیان زرتشتی بود. در انتشارات اخیر، بسیاری از منابع نام پدر سلمان فارسی را " بد خشان" گزارش کرده اند.
مهیار دیلمی : نام یک ایرانی است  که  پیش از حمله ی اعراب‌ به ایران یا در خلال این حملات و سال‌های آغازین اسلام در ایران می‌زیسته است . مرزویه ، نام پدرمهیار دیلمی است مهیار ابن مرزویه دیلمی شاعر مشهورو به عربی شعر می سروده است . دیوانی دارد. درباره او گفته اندکه جامع فصاحت عرب و معانی عجم بوده است . برخی او را ایرانی الاصل می دانند که در بغداد متولد شده و منزل او در درب ریاح در کرخ بوده است و همانجا درگذشته . وبرخی نوشته اند که او در دیلم متولد شد و در بغداد برای ترجمه مطالب از فارسی به عربی به استخدام درآمد
مهیار درآیین میترا : مهیار ، احتمالا نام روحانی آیین میترا درایران پیش از اسلام بوده است. مِهرپرستی یا آیین مهر بر پایه پرستش ایزد ایرانی مهر یا میترا بنیاد شده بود. به دلیل ارزشمندی خورشید در این دین ، برخی آن‌ را خورشید ‌پرستی خوانده‌اند. از زمانهای دور پیش از تاریخ ایرانیان پیرو آیین  مهر یا کیش بغانی بودند. نوچه یا هرکه میخواست به سلک مهریان در آید باید از آزمایش‌های بسیار دشواری سربلند بیرون می‌آمد. نوچه را ابتدا به مهیار می سپردند و او مطالب کلی را به نو‌آموز آموزش می داد. اما ابتدا باید سوگند می خورد که اسرار را بر هیچ کس فاش نکند. بعد دست و پیشانی او را خالکوبی می‌کردند تا به عنوان برادر و یار دیگر مهریان شناخته شود
مهیار درجغرافیای ایران : دهستان مهیار درشهرستان قائنات ودر شمال استان خراسان جنوبی است درباغ مهیار ده کوچکی است از دهستان ماربین بخش سده شهرستان اصفهان .علی آباد مهیار دهی است کوچک از  شهرستان شهرضا . ناحیه ای است جلگه و دارای آب و هوای معتدل ، محصول آن غلات است .  کاروانسرای شاه عباسی دارد و اهالی  آن  به زراعت اشتغال دارند

۲ - مهیار در مکان‌ها/ منبع: تارنمای ویکی پدیا
مهیار (شهرضا)، روستایی قدیمی از توابع بخش مرکزی شهرستان شهرضا در استان اصفهان ایران است. این روستا در دهستان دشت (دهستانی در بخش مرکزی شهرستان شهرضا، استان اصفهان ) قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱٬۳۶۲ نفر (۳۴۷خانوار) بوده‌است. روستای مهیار دارای قدمتی برابر با حکومت ساسانیان می‌باشد. اولین خانه انصاف در دوران پهلوی در این روستا تأسیس گردید. همچنین این روستا در مسیر اصلی راه شاهی دوران صفویه بوده و یکی از اولین و مهمترین کاروانسرا های عباسی در این روستا ساخته شد که به تازگی بازسازی و برای بازدید در اختیار عموم قرار گرفته ‌است. روستای مهیار یکی از بزرگترین روستا های ایران می‌باشد که به خاطر قرار گرفتن در مسیر ترانزیتی اصفهان - شیراز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
مهیار روستایی در دهستان مهیار بخش مرکزی شهرستان قائنات استان خراسان جنوبی ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت این روستا ۴۷ نفر (در ۱۶ خانوار) بوده ‌است.
دهستان مهیار دهستانی در بخش مرکزی شهرستان قائنات استان خراسان جنوبی ایران است و مرکز آن روستای مهیار می‌باشد. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت این دهستان ۴۶۱۰ نفر (در ۱۲۲۹ خانوار) بوده‌است.

۳ - مهیارهای مشهور
مهیار دیلمی شاعر زرتشتی اهل ایران/ مهیار حسن‌نژاد فوتبالیست اهل ساری ایران/ مهیار خضور بازیگر اهل سوریه/ مهیار زحمتکش فوتبالیست اهل بندر انزلی ایران/ مهیار فاضلی خواننده نابینا اهل ایران/ مهیار علیزاده آهنگساز اهل تهران ایران/ مهیار منشی ‌پور بوکسور فرانسوی - ایرانی: (منبع: مهیار در نام افراد/ تارنمای ویکی پدیا)
ماهیار: نام پیرمردی مهمان نواز و پهلوان ایرانی در روزگار بهرام گور، که نام او دو بار در " گرشاسب نامه ی اسدی طوسی" آمده است، اول در جنگ اول گرشاسب با لشکر بهو (از پادشاهان هند) ، دوم در جنگ دوم گرشاسب با سالاران بهو/ مهیار جهان پیما: از عیاران و جوانمردان و شبروان شیعی مذهب و معتقد به ولایت اهلبیت (ع) زمان شاه عباس که در دشت مهیار زندگی می کرده و اشعاری از او به جا مانده است: منم مهیار غلام شاه کرار/ به دین احمد محمود مختار/ همه گویند که مهیار ملتت چیست/ اول چار و دوم چار و سوم چار - بهار اومد که مهیار کوله بر پشت/ عرق اومد تموم جونم شست/ همه گویند که مهیار پازنی کشت/ منم پازن کش و پازن منه کشت (منبع: مهیار/ تارنمای دیکشنری آنلاین آبادیس)

۴ - مهیار در سروده ای از همین تدوین کننده (منبع: تارنمای گلچینی از سروده ها):
ما مانده ایم عاشقی آشفته حال تو/ سرمست آن هوا‌ی  رخ_ بی مثال  تو
 حیران ز شعله‌ها که برافکنده هم زشرق/ هم از جنوب و باختر و ازشمال  تو
 بر آب شسته دفتر و  اوراق_ بس کتاب+/ بسپرده سر به مکتب نیکو خصال تو
 از کف نهاده دین و دل از بهر کارعشق/ جان و توان ‌گرفته ز کام وصال تو
 مانده درآرزوی‌  بهاران و فصل گل / بی طاقتی ز دوری بس ماه و سال تو
 سرگشته ای به  بادیه ی بی گیاه هجر / مهیار_  راه_ گلشن_ خیل خیال تو
 برکنده دیدگان ره پیشین ز مرز_خواب / ا فکنده بس نگاه به نقش جمال تو
 پیوسته بی قرار تو درمحنت_ فراق / چشم انتظار بوسه بر آن خط و خال تو
 مهیار_ راه _گلشن_ خیل_ خیال تو/ ما مانده ایم ، عاشقی آشفته حال تو
+ در برخی از نسخ به شکل "شسته تمام  دفتر و اوراق را بر آب" نیز آمده است
تهیه و تدوین:
دکتر منوچهر سعادت نوری

*

۱۳۹۶ بهمن ۷, شنبه

آشنایی با برخی از کاخ سفید نشینانی که مهارکننده ی تصمیمات ترامپ هستند

سال های متمادی است که تصمیمات رئیس جمهور آمریکا پیوسته اوقات توسط "کنگره ی آمریکا" و هرچند گاه نیز بوسیله ی انواع "رسانه ها" کنترل و مهار می شود. بر اساس گزارشات گوناگون، در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ علاوه بر کنگره و رسانه ها، این کنترل توسط  برخی افراد شاغل در کاخ سفید و یا تشکیلات دولتی نیز انجام می شود. نمونه ها عبارتند از:

جان فرنسیس کلی (زادهٔ ۱۱ مهٔ ۱۹۵۰) از ۲۸ ژوئیه ۲۰۱۷ به عنوان رئیس ستاد کارکنان کاخ سفید منصوب شده است. او پیش از این از ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ پنجمین وزیر امنیت ایالات متحده در دولت دونالد ترامپ چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا بوده است. جان کلی ژنرال بازنشسته ی سپاه تفنگداران دریایی آمریکاست. کلی پیشتر از فوریه ۲۰۰۸ تا فوریه ۲۰۰۹ به عنوان ژنرال فرمانده ی نیروی چند ملیتی در غرب عراق، و در اکتبر ۲۰۰۹ به عنوان فرمانده ی نیروهای ذخیره تفنگداران دریایی و تفنگداران دریایی شمال فعالیت کرد. برخی دیگر از مشخصات "جان کلی" از این قرار است:
تحصیلات: دانشگاه ماساچوست (کارشناسی هنر) - دانشگاه جرج ‌تاون (فوق لیسانس)/ نام همسر او: کارن هرنست/ تعداد فرزندان: ۳ / یک پسر او که تفنگدار دریایی بود در افغانستان کشته شد - یک پسر دیگر او نیز در سپاه تفنگداران دریایی است
*
 جان کلی آنچه را که رسانه ‌ها درباره ترامپ می‌ نویسند، کنترل می‌ کند و به برخی از گفتگو های تلفنی ترامپ نیز گوش می‌ دهد. حتی صحبت‌ های ایوانکا ترامپ، دختر رئیس جمهور هم پیش از گفتگو با پدرش چک می ‌شوند.

استیون میلر (زادهٔ ۲۳ اوت ۱۹۸۵) نویسنده و کارمند سیاسی آمریکایی است که هم اکنون به عنوان مشاور ارشد سیاستگذاری دونالد ترامپ مشغول به کار است. او پیشتر مدیر کل ارتباطات سناتور جف سشنز از آلاباما بود.  جف سشنز اکنون به عنوان دادستان کل ایالات متحده آمریکا مشغول به کار است. میلر در یک خانواده ی یهودی متمایل به لیبرالیسم در سنتا مونیکا، کالیفرنیا زاده شد. با این که والدینش دمکرات بودند، میلر با خواندن کتاب تفنگ‌ها، جرم و آزادی نوشتهٔ مدیرعامل انجمن ملی سلاح محافظه‌کار شد. میلر در سال ۲۰۰۷ مدرک لیسانس علوم سیاسی را از دانشگاه دوک دریافت کرد.  تهیه و تدوین بیشتر سخنرانی تحلیف ترامپ به میلر، و استیو بنن، نسبت داده شده‌است. میلر از جمله عوامل اصلی صدور فرمان اجرایی ۱۳۷۶۹ است، که موقتاً سفر و مهاجرت اتباع هفت کشور و ورود پناهندگان سوری را به طور نامشخص به آمریکا را ممنوع کرد.
*
به گفته جی برگمن، از دانشگاه کنکتیکت، استیون میلر سیاستمدار۳۲ ساله، ایده ‌های رئیس جمهور را به سخنرانی‌ های سیاسی تبدیل می ‌کند. مت مک‌کویاک، از مشاوران جمهوریخواه براین عقیده است که "میلر، نقطه نظرات ترامپ را از نظر لفظی و سیاسی درک می‌کند و این همان چیزی است که او را برای گروهی موثر و برای گروهی دیگر خطرناک می‌کند". میلر به کمک چهار شیوه‌ (قهرمان کردن رهبر - مرزهای امن - حمله به رسانه‌ها - ترویج ایده اول آمریکا) بر دونالد ترامپ تاثیر می‌گذارد.

دونالد مَکْ گَن مشهور به دان مَکْگَن (زادهٔ ۱۶ ژوئن ۱۹۶۸) مشاور حقوقی کاخ سفید برای دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکاست که از ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ مشغول به کار است. او وکیل امور مالی کمپین‌ های سیاسی، و عضو سابق کمیسیون فدرال انتخابات است. مکگن از ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۸ مشاور ارشد حقوقی کمیته ملی جمهوریخواه کنگره بود. در سال ۲۰۰۸ از سوی جرج دبلیو بوش برای عضویت در کمیسیون فدرال انتخابات نامزد شد و تا سال ۲۰۱۳ در این سمت بود. برخی دیگر از مشخصات دان مَکْ گَن از این قرار است:
تحصیلات: آکادمی نیروی دریایی آمریکا - دانشگاه نوتردام (کارشناسی هنر) - دانشگاه ویندر (دکترای جی دی) - دانشگاه جرج ‌تاون (مدرک ال‌ ال‌ ام)/ نام همسر: شانن/ نوع فعالیت: مشاوره حقوقی و مهار تصمیمات رئیس جمهور آمریکا
*
 با تهدید دونالد مَکْ گَن، ترامپ از تصمیم خود برگشت: روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» نوشت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ژوئن گذشته تصمیم گرفت رابرت مولر، دادستان ویژه را برکنار کند، ولی بعد زمانی که دونالد مک گن مشاور کاخ سفید تهدید به استعفاء کرد، ترامپ از تصمیم خود برگشت

★ "دفتر اخلاق حرفه‌ای در دولت آمریکا" که به نام های دفتر ملاحظات اخلاقی دولت آمریکا و دفتر اخلاق دولت آمریکا نیز خوانده می شود، نهادی مستقل در دولت است که از لحاظ رعایت اصول اخلاق حرفه‌ ای و جلوگیری از تضاد میان منافع شخصی مقامات دولتی با وظایف کاریشان، بر آنها نظارت می‌کند. این دفتر یکی از عوامل مهارکننده ی تصمیمات رئیس جمهور آمریکاست.

★ به گزارش پایگاه اینترنتی نشریه ی آمریکایی هیل، والتر شاوب، مدیر پیشین «دفتر اخلاق دولت آمریکا»، در پیام توییتری خود (خطاب به ترامپ) نوشت: آیا تو اذعان می کنی زمانی که از جیمز کومی رئیس وقت اداره تحقیقات فدرال آمریکا (اف بی آی) خواستی کاری به کار فلین نداشته باشد از این موضوع اطلاع داشتی که او به اف بی آی دروغ گفته است؟ شاوب در ادامه توییت‌هایش با اذعان به اینکه دیگر نتوانسته در قبال موضوع فلین سکوت اختیار کند، از ترامپ می‌پرسد: آیا زمانی که دان مک‌گن، مشاور حقوقی کاخ سفید، سالی ییتس، دادستان کل موقت آمریکا، را به سبب هشدارهایش درباره فلین مورد تمسخر قرار داد، تو از دروغگویی مشاور امنیت ملی خود اطلاع داشتی؟ آیا چند روز بعد و زمانی که ییتس را به سبب افشاگری اش اخراج می کردی، می دانستی که فلین به اف بی آی دروغ گفته است؟ شاوب همچنین در این توییت ها تأکید کرد اگر دولت کنونی آمریکا دچار فساد بی‌ شرمانه نبود، توییت ترامپ درباره فلین ممکن بود به قیمت از دست دادن ریاست‌جمهوری‌اش تمام شود.

ایوانکا ترامپ (زادهٔ ۳۰ اکتبر ۱۹۸۱) هم اکنون در دولت پدرش دونالد ترامپ چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا به عنوان دستیار ویژهٔ رئیس جمهور مشغول به کار است. مادرش ایوانا ورزشکار و مانکن اهل چکسلواکی است. والدین او در سال ۱۹۹۱ هنگامی که او ۱۰ ساله بود طلاق گرفتند. او دو برادر، یک خواهر ناتنی و یک برادر ناتنی دارد. از فیلم‌ها یا برنامه‌های تلویزیونی که ایوانکا ترامپ در آن نقش داشته است می‌توان به "کارآموز" اشاره کرد. ایوانکا ترامپ دو سال در دانشگاه جرج‌تاون تحصیل کرد، و سپس به مدرسه وارتون دانشگاه پنسیلوانیا در دانشگاه پنسیلوانیا (محل تحصیل پدرش) منتقل شد، و در سال ۲۰۰۴ با لیسانس اقتصاد با افتخار از آنجا فارغ‌ التحصیل شد. در سال ۲۰۰۹، پس از تحصیل نزد خاخام الی وینستاک از مکتب راماز ارتدکس مدرن، ترامپ به یهودیت به طور ارتدکس گروید و نام یائل را اختیار کرد. جرد کوشنر (زادهٔ ۱۰ ژانویهٔ ۱۹۸۱) بازرگان، سرمایه‌گذار و مشاور ارشد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، شوهر ایوانکا ترامپ است.
*
علاقه ترامپ به ایوانکا و نفوذ ایوانکا در پدر تا جایی است که رسانه ها به او القاب مختلفی از جمله «قدرت خموش پشت صحنه ی تاج و تخت»، «نیمه ی بهتر پدر» و «بانوی اول واقعی آمریکا» را داده اند. هرچند ایوانکا به شدت از پدر ستایش می کند، اما در مصاحبه ای که در سال ۲۰۱۳ با نشریه ی فوربس انجام داده مرزی برای حمایت از پدرش قائل شده و گفته بود:«من پشتیبان پدرم هستم، اما با هر چیزی که می گوید، موافق نیستم».
تهیه و تدوین:
دکتر منوچهر سعادت نوری

*
منابع و مآخذ
جان فرنسیس کلی: بخش های انگلیسی و فارسی تارنمای ویکی پدیا/ کنترل های جان کلی: تارنمای خبرگزاری دانشجویان ایران/
استیون میلر: بخش های انگلیسی و فارسی تارنمای ویکی پدیا/ میلر چقدر بر دونالد ترامپ نفوذ دارد: تارنمای بی بی سی/  دان مَکْ گَن: تارنمای ویکی پدیا/ با تهدید دونالد مَکْ گَن ترامپ از تصمیم خود برگشت: تارنمای فردا/ دفتر اخلاق حرفه‌ای در دولت آمریکا: تارنمای بی بی سی/ گزارش پایگاه اینترنتی نشریه ی آمریکایی هیل: تارنمای روزامه/ ایوانکا ترامپ: تارنمای گزیده ای از نوشتارها/ علاقه ترامپ به ایوانکا: تارنمای فرصت امروز
*
گزیده ای از نوشتارها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2018/01/blog-post_27.html
بخش های پیشین مجموعه ی یادداشت ها و نوشتارها و نامه ها

۱۳۹۶ بهمن ۵, پنجشنبه

ده (۱۰) " احمد " در عرصه ی سیاست و دانش و هنر ایران

در عرصه ی سیاست

میرزا احمدخان مشیرالسلطنه از نخست‌ وزیران ایران در دوران مشروطه در دوران پادشاهی محمدعلی‌شاه قاجار بود. احمد مشیرالسلطنه در ۱۲۶۰ هجری قمری در آمل مازندران، به دنیا آمد. او مانند دیگران تحصیلات معمول زمان را فرا گرفت و مقدماتی از فقه و اصول را نیز آموخت. او در سال ۱۲۸۰ هـ. ق به دعوت برادرش مشیرنظام که در دربار ولیعهد (مظفرالدین میرزا) در آذربایجان خدمت می‌کرد به دربار آمد و آنجا مشغول به کار شد و چون خط و روش نگارش او مورد پسند بود کارهای نوشتاری دربار ولیعهد را دردست گرفت و پس از مدتی کوتاه منشی و رئیس دفتر ولیعهد شد و لقب منشی باشی را بدست آورد. دربارهٔ مشیرالسلطنه نوشته‌اند: "میرزا احمد منشی باشی مشیرالسلطنه ابتدا منشی مخصوص مظفرالدین میرزا بود، بر اثر بی‌کفایتی و تعدی فراوان او و عمالش به مردم و غائله شیخ عبیدالله و تصرف میاندوآب و قتل مردم آن سامان از پیشکاری ولیعهد معزول شد و به تهران آمد ولی از آنجا که امنای دولت ناصری هم هیچ ‌یک از مشیرالسلطنه (لقبی است که مظفرالدین میرزا ولیعهد به او داد) با کفایت‌تر نبودند، وی بزودی توانست دوباره در سلک معاریف رجال ایران قرار گیرد تا اینکه در زمان مظفرالدین شاه به سمت وزیر داخله انتخاب و در دوران پادشاهی محمدعلی ‌شاه قاجار نخست‌وزیران ایران شد". مشیرالسلطنه در مجموع یازده ماه بر سر کار بود و سه کابینه تشکیل داد که در هر سه کابینه وزارت کشور با او بود. در کابینه مشیرالسلطنه افراد موجهی مانند مستوفی و مؤتمن الملک و مشیرالدوله و محتشم السلطنه هم عضویت داشتند. دوران یازده ماههٔ صدارت مشیرالسلطنه در تاریخ مشروطیت ایران به استبداد صغیر تعبیر شده‌است. در  دورهٔ جنبش مشروطیت ایران پس از فتح تهران محمدعلی شاه به سفارت روس و عده زیادی از رجال به سفارت انگلیس رفتند ولی مشیرالسلطنه سفارت عثمانی را برای پناهندگی انتخاب کرد و در آنجا متحصن شد. مشیرالسلطنه پس از خروج از سفارت عثمانی به زندگانی شخصی خود پرداخت و غالباً وقت خود را به عبادت و رسیدگی به کار مسجد و مدرسه خود می‌گذرانید. در ۱۳۲۸ هـ. ق به او سوءقصد شد و هنگامی که قصد خروج از کالسکه خود را داشت چند تیر بسویش شلیک شد. گلوله‌ها به پای او اصابت کرد و مدت ها تحت درمان بود تا سرانجام در ۱۳۳۷ هـ. ق در ۷۷ سالگی درگذشت و در مقبره شخصی خود در قم به خ اک سپرده شد.مشیرالسلطنه سواد متوسطی داشت و به اصول مذهبی سخت پای ‌بند بود به همین دلیل مدرسه و مسجدی در خیابان مولوی در تهران ساخت که هم ‌اکنون پابرجاست و به نام مسجد مشیرالسلطنه شناخته می‌شود. مسجد مشیرالسلطنه در تاریخ ۲۵ مهر ۱۳۸۳ با شماره ۱۱۲۰۸ در فهرست آثار ملی ثبت شد.

احمد قوام (زادهٔ ۱۲۵۲ تهران - درگذشتهٔ ۱۳۳۴ تهران) ملقب به قوام‌السلطنه، سیاستمدار ایرانیِ پایان دوران قاجار و روزگار پهلوی بود که پنج بار نخست‌وزیر ایران شد (دو بار در پایان دوران قاجار و سه بار در زمان حکومت محمدرضا پهلوی). او فرزند ابراهیم معتمدالسلطنه و نوهٔ محمد قوام‌الدوله آشتیانی و برادر کوچک‌تر وثوق‌الدوله بود. قیام کلنل محمد تقی خان پسیان در خراسان در سال ۱۳۰۰ و غائلهٔ آذربایجان در سال ۱۳۲۵ در دوران نخست وزیری قوام رخ داد. او در زمان قاجار لقب قوام‌السلطنه یافت و محمدرضا شاه به او لقب حضرت اشرف را داد). القاب قدیمی‌تر او عبارت‌اند از منشی حضور (۱۳۱۵ ه‍. ق)، دبیر حضور (حدود ۱۳۲۲ ه‍. ق)، و وزیر حضور (۱۳۳۴ ه‍. ق).  قوام در آذر ۱۲۵۲ در تهران دیده به جهان گشود. او تحصیلات مقدماتی را ابتدا در مدرسه مروی و سپس زیر نظر معلمان خصوصی گذراند. او در ۱۷ سالگی پیشخدمت ناصرالدین شاه و در ۲۰ سالگی منشی دائی خود حاکم آذربایجان، میرزاعلی خان امین الدوله شد. وی در ۲۹ سالگی در سفر سوم مظفرالدین شاه به اروپا پادشاه قاجار را همراهی کرد. وی پس از پایان این سفر به «قوام السلطنه» مشهور شد. او بعدها به مقام دبیرحضوری دربار مظفرالدین شاه رسید و نویسنده «فرمان مشروطیت» و سپس رابط مظفرالدین شاه با مشروطه خواهان شد، ولی پس از مرگ مظفرالدین شاه و در دوران محمدعلی ‌شاه، از سیاست کناره گرفت و راهی اروپا شد و به تحصیل در رشته حقوق پرداخت. از جمله فعالیت‌های مهم قوام السلطنه نگارش فرمان مشروطیت و نقش او در جریان فرقه دموکرات آذربایجان و خروج نیروهای شوروی از ایران در ۱۳۲۵ بود. احمد قوام در تاریخ ۳۱ تیر ۱۳۳۴ و در سن هشتاد و دو سالگی به علت سکته مغزی از دنیا رفت.

احمد متین دفتری ملقب به اعتضاد لشکر و متین ‌الدوله (زادهٔ ۴بهمن ۱۲۷۵ تهران - درگذشتهٔ ۵ تیر ۱۳۵۰ تهران) جوان‌ترین نخست‌وزیر ایران در زمان رضاشاه در ۴۳ سالگی بود. او از استادان حقوق بود و علاوه بر مقام استادی دانشکده حقوق، در عرصه سیاست ایران نیز حضور داشت. احمد متین دفتری، فرزند میرزا محمودخان اعتضاد لشکر (عین‌الممالک) بود. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدرسه آلمانی‌ های تهران به پایان رساند. بعد از مدرسه عالی حقوق، لیسانس گرفت و برای ادامه تحصیل به سوئیس ر فت. در دانشکده حقوق شهر لوزان، با ارائه پایان ‌نامه دکترای خود تحت عنوان ” کلید استقلال اقتصادی، الغای کاپیتولاسیون در ایران ” موفق به دریافت درجه دکترای حقوق شد. بین سال های ۱۰ – ۱۳۰۸خورشیدی در دادگاه‌های فرانسه، سوئیس و آلمان به کار آموزی و وکالت پرداخت. وی پس از گشایش دادگستری نوین به استخدام رسمی دادگستری درآمد و تا سال ۱۳۱۸ خورشیدی به ترتیب مدیر، معاون کفیل و عاقبت وزیر دادگستری شد.  در سال ۱۳۱۸ خورشیدی در اوج قدرت حزب نازی در آلمان به دستور رضاشاه پهلوی یک کابینه جوان به نخست‌وزیری احمد متین دفتری در ایران روی کار آمد. سیاست خارجی این کابینه نزدیک شدن به آلمان بود. عملاً نیز روابط تجاری و صنعتی بین ایران و آلمان توسعه یافت. ولی این دوران نه ماه بیشتر طول نکشید. در سال ۱۳۲۶ نماینده مشکین شهر در مجلس شورای ملی و دو سال بعد سناتور انتخابی تهران شد و سال‌ها در کسوت سناتوری باقی ماند و در همین سمت درگذشت. دکتر احمد متین دفتری در تیرماه ۱۳۵۰ خورشیدی در سن ۷۶ سالگی در تهران دار فانی را وداع گفت. آرامگاه او در باغچه علیجان شاه عبدالعظیم قرار دارد.

احمد کَسرَوی (زادهٔ ۸ مهر ۱۲۶۹ در تبریز - ترور در ۲۰ اسفند ۱۳۲۴ در تهران): تاریخ‌نگار، زبان‌شناس، پژوهشگر، حقوق‌دان و اندیشمند ایرانی بود. بنا بر گزارش تارنمای ویکی پدیا: "سیّد احمد کسروی در حوزه‌های مختلفی هم‌چون تاریخ، زبان‌شناسی، ادبیات، علوم دینی، روزنامه‌نگاری، وکالت، قضاوت و سیاست فعالیت داشت. وی بنیان‌گذار جنبشی سیاسی-اجتماعی با هدف ساختن یک «هویت ایرانیِ سکولار» در جامعهٔ ایران، موسوم به جنبش «پاک ‌دینی» بود که در دوره‌ای از حکومت پهلوی شکل گرفت. احمد کسروی خواستار مبارزه با «واپس‌ ماندگی فکری و علمی» و روشن‌ گری در تمامی وجوه زندگانی بود. وی از آنچه «اوضاع زندگی، خرافه‌ گرایی و آداب اجتماعی» مردم ایران می‌دانست انتقاد داشت؛ موضع‌گیری‌های احمد کسروی در برابر کیش‌ های رایج و نهادهای مذهبی و اخلاقی و مسلک ‌ها و ارزش ‌های سنتی و فرهنگی و تاختن او به باورهای دینی و فرهنگی و شعرهای حافظ و سعدی، از جمله مواردی بود که مخالفت ‌هایی را علیه او برانگیخت. آثار احمد کسروی بالغ بر ۷۰ جلد کتاب به زبان‌های فارسی و عربی است. از مهم‌ترین آثار کسروی می‌توان به دو کتاب تاریخ مشروطهٔ ایران و تاریخ هجده سالهٔ آذربایجان اشاره کرد که از مهم‌ترین آثار مربوط به تاریخ جنبش مشروطه‌ خواهی ایران می‌شوند و تا به امروز مرجع اصلی محققان دربارهٔ جنبش مشروطیت ایران بوده‌ است... کسروی طی جلسه ی یک دادگاه در کاخ دادگستری ترور شد. در روز ۱۱ مارس ۱۹۴۶ (۲۰ اسفند ۱۳۲۴)، گروه فدائیان اسلام به رهبری برادران امامی به جلسه دادگاه وارد شدند و کسروی و منشی‌اش، سید محمدتقی حدادپور را با چاقو و اسلحه گرم کشتند. پیکر قربانیان، بدون کالبد شکافی در شامگاه همان روز ترور، توسط بستگان کسروی به گورستان ظهیرالدوله در شمیران منتقل شد. سرپرست قبرستان از دادن اجازه برای دفن آنها خودداری کرد. سپس جنازه‌ها برای دفن به محوطه تپهٔ پایکوه امامزاده صالح که آبک نامیده شده برده شد.گفته شده که روز، زمان و مکان جلسه ی دادگاه جز اطلاعات عمومی نبوده‌ و توسط بازپرس به فدائیان درز کرده‌است. بعضی از ضاربان هرگز متهم نشدند، آنهایی که دستگیر شدند (از جمله برادران امامی) ادعا نمودند که عمل دفاع از خود را انجام داده‌اند و کسروی را متهم کردند که اول دست به اسلحه شده و درگیری را شروع نمود. ضاربان تحت فشار علما و رهبران مذهبی و بازاریان با نفوذ، بعد از محاکمه‌ای کوتاه آزاد شدند"

احمد دهقان (زادهٔ ۱۲۸۷ در اصفهان- ترور در ششم خرداد ۱۳۲۹ در تهران) فعالیت های سیاسی‌اش را در زادگاهش اصفهان آغاز کرد. وی نماینده ی مجلس، مدیر مجله ی «تهران مصور» و صاحب تماشاخانه ی تهران بود. در سال ۱۳۱۳، هنگامی که تازه به تهران آمده بود به گروه تئاتر فردوسی پیوست. همزمان در روزنامه اطلاعات به عنوان عکاس خبری مشغول کار شد. بعدها، وقتی سید علی نصر، "تئاتر نصر" را در خیابان لاله زار تهران به راه انداخت، دهقان مدیر داخلی تئاتر شد. نصر که نخستین مدرسه هنرپیشگی را در ایران تأسیس کرده بود، در سال ۱۳۱۹ بخشی از گراندهتل را نیز به تماشاخانه تبدیل کرد و نام تئاتر تهران بر آن گذاشت. از حدود یک سال بعد، احمد دهقان مدیریت این تماشاخانه را به عهده گرفت. وی سپس به دنیای سیاست وارد شد. نخستین شماره ی مجله ی تهران مصور در ۲۷ مرداد ۱۳۲۱ به مدیریت احمد دهقان و سردبیری عبدالله والا منتشر شد. سراینده ی مشهور ایران زنده یاد رهی معیری نیز با مجله ی «تهران مصور» همکاری داشت و آثار سياسي، فکاهي و انتقادي وی با نام  مستعار «شاه پريون» در تهران مصور چاپ مي شد..احمد دهقان پس از گرایش کوتاه‌ مدتی به احمد قوام، به دربار و رزم آرا (رئیس وقت ستاد ارتش) نزدیک و با کمک آن ها به نمایندگی از مردم خلخال وارد مجلس پانزدهم شد. در این دوران «تهران مصور» با اتکا به اخباری که از دربار به دست می‌آورد رشد کرد. او به مجلس شانزدهم هم راه یافت و به فعالیت های مخالف با سیاست های شوروی و حزب توده ادامه داد و سرانجام در ششم خرداد سال ۱۳۲۹ در دفتر تماشاخانه تهران در خیابان لاله زار به دست حسن جعفری کارمند شرکت نفت ترور شد.
.★ در عرصه ی دانش

احمد تفضلی (زادهٔ ۱۶ آذر ۱۳۱۶ در اصفهان – ترور در ۲۴ دی ۱۳۷۵ در تهران) زبان‌ شناس، ایران‌ شناس، پژوهشگر، مترجم و متخصص زبان پهلوی و استاد زبان‌ های باستانی در دانشگاه تهران بود. وی در زمینهٔ زبان‌ های ایرانی میانه به ‌ویژه پهلوی و پارتی، در پهنهٔ بین‌ المللی یکی از معدود صاحب ‌نظران به‌شمار می ‌آمد. احمد تفضلی در ساعت ۱۲ و نیم روز ۲۴ دی ماه ۱۳۷۵ دفتر کارش را در دانشگاه تهران ترک کرد و راهی منزلش در شمیران شد اما هرگز به منزل نرسید. او در همان روز به طرز مشکوکی در خیابان به قتل رسید. قتل او در دنباله پرونده سرکوب روشنفکران و قتل‌های زنجیره‌ای به‌شمار می‌رود
.
احمد شاملو (زادهٔ ۲۱ آذر ۱۳۰۴ تهران، خیابان صفی علیشاه - درگذشتهٔ ۲ مرداد ۱۳۷۹تهران) متخلص به الف. بامداد یا الف. صبح، شاعر، نویسنده، روزنامه‌نگار، پژوهشگر، مترجم، فرهنگ‌ نویس و از دبیران کانون نویسندگان ایران پیش و پس از انقلاب ۱۳۵۷ بود. شاملو تحصیلات کلاسیک نامرتبی داشت؛ زیرا پدرش افسر ارتش بود و پیوسته از این شهر به آن شهر اعزام می‌شد و از همین روی، خانواده اش هرگز نتوانستند برای مدتی طولانی جایی ماندگار شوند. زندانی شدنش در سال ۱۳۲۲ به سبب فعالیت ‌های سیاسی، پایانِ همان تحصیلات نامرتب را رقم می‌زند. شهرت اصلی شاملو به خاطر نوآوری در شعر معاصر فارسی و سرودن گونه‌ای شعر است که با نام "شعر سپید" یا "شعر شاملویی" که هم اکنون یکی از قالب‌ های شعری مورد استفاده ایران شناخته می‌شود و تقلیدی است از شعر سپید فرانسوی. شاملو علاوه بر شعر، فعالیت‌هایی مطبوعاتی، پژوهشی و ترجمه‌ هایی شناخته‌ شده دارد. مجموعهٔ کتاب کوچه او بزرگ‌ترین اثر پژوهشی در باب فرهنگ عامه مردم ایران می‌باشد. آثار وی به زبان‌های: سوئدی، انگلیسی، ژاپنی، فرانسوی، اسپانیایی، آلمانی، روسی، ارمنی، هلندی، رومانیایی، فنلاندی، کردی و ترکی ترجمه شده‌ است. شاملو از سال ۱۳۳۱ به مدت دو سال، مشاور فرهنگی سفارت مجارستان بود. «نخستین شب شعر بزرگ ایران» در سال ۱۳۴۷، از سوی وابسته فرهنگی سفارت آلمان در تهران برای وی ترتیب داده شد. احمد شاملو پس از تحمل سال‌ها بیماری، در ۲ مرداد ۱۳۷۹ درگذشت و پیکرش در امامزاده طاهر کرج به خاک سپرده شد. سنگ مزار شاملو را چندین بار افراد ناشناس شکسته‌اند.

احمد احرار: روزنامه نگار و نویسندۀ کتاب های تاریخی و داستانی، کار حرفه ای خود را به عنوان خبرنگارسیاسی و پارلمانی روزنامۀ «اطلاعات» روزنامۀ عصرتهران، آغاز کرد و تا امروز بی وقفه به کار نویسندگی و روزنامه نگاری ادامه داده است. در سال های قبل از انقلاب ۵۷، احمد احرار برخی از سرمقاله های سیاسی روزنامۀ اطلاعات را می نوشت و در همه حال، مقالات انتقادی و اجتماعی او که با امضای آشکار یا مستعار در این روزنامه یا نشریات دیگر تهران چاپ می شد، به سبب سبک خاص و دقت نظر، طرفداران بی شمارداشت. وی حدود یکسال پس از انقلاب ۵۷ از ایران به اروپا مهاجرت کرد. در تاریخ ۲۱ خرداد ۱۳۶۲ با تاسیس روزنامه ی کیهان لندن به مدیریت مصطفی مصباح‌زاده و سردبیری هوشنگ وزی، همکاری خود را با این روزنامه آغاز کرد. پس از درگذشت هوشنگ وزیری، احمد احرار مسئولیت سردبیری کیهان لندن را بر عهده گرفت و تا پایان فعالیت چاپی این هفته نامه ( ۸ شهریور ۱۳۹۲) در این سمت باقی ماند. تالیفات احمد احرار از پرخواننده ترین کتابهای تاریخی و داستانی است که قبل و بعد از انقلاب در.تیراژ وسیع و چاپ های مکرر انتشار یافته است. برخی از تالیفات احمد احرار از این قرار است: مردی ازجنگل/ بهار و خون و افيون/ افسانه ی شجاعان/ اژدها/ شیطان سبز/ شاهين سپید/ ملکه ی خون آشام/ خاطرات ارتشبد قره‌باغی/ توفان در ایران. در ۲۷ ژانویه ی ۲۰۰۹ احمد احرار، اضمن گفتگو با لهه خوشنام مصاحبه‌ گر تارنمای دویچه وله فارسی اظهار داشت: "سیاست چیزی جز درک فرصت، کسب فرصت و استفاده از فرصت نیست. اما این فرصت قربانی بغض‌ها و کینه‌ها شد. فرصت را جامعه‌ی روشنفکری ایران در سال‌های ۵۶ و ۵۷ از دست داد".

پروفسور احمد اشرف (زادهٔ ۱۳۱۳) نویسنده و جامعه ‌شناس ایرانی است که در دانشگاه‌های پنسیلوانیا، کلمبیا، پرینستون و تهران، به تدریس جامعه‌ شناسی و تاریخ اجتماعی ایران پرداخته‌ است. تاکنون چند کتاب و نیز مقالات متعددی از او منتشر شده است. از جمله کتاب موانع تاریخی رشد سرمایه‌داری در ایران: دورهٔ قاجاریه که در سال ۱۳۵۹ به چاپ رسیده‌است. موضوعات مطرح‌ شده در آثار او عبارت‌اند از: سلسله ‌مراتب اجتماعی در ایران، سنت و مدرنیته، هویت ملی ایرانیان، روابط زراعی در ایران و رهبری کاریزماتیک و حکومت تئوکراتیک (دین‌سالار) در ایران پس از انقلاب.  پروفسور اشرف در هیئت ویراستاران نشریاتی چون مطالعات ایران، ژورنال بین‌المللی سیاست، فرهنگ و جامعه و ایران‌نامه به کار مشغول بوده‌ است و از سردبیران ارشد دانشنامهٔ ایرانیکا می‌باشد. مقالاتی چون «هویت ایرانی» در طول تاریخ و «نظام طبقاتی» در ایران (به‌همراه علی بنوعزیزی) از تألیفات او در دانشنامهٔ ایرانیکا است.
در عرصه ی هنر

احمد معینی (زاده ی ۱۳۰۲ در تهران - درگذشته ی ۱۳۷۵ در تهران) هنر پیشه ی قدیمی و بازیگر فیلم های سینمایی بود. از جمله فیلم های سینمایی او می توان از عصیان (۱۳۴۵)/ خداحافظ تهران (۱۳۴۵)/ رضا چلچله (۱۳۵۰)/ خاطرخواه (۱۳۵۱)/ مادر جونم عاشق شده (۱۳۵۵)/ / والده ی آقا مصطفی (۱۳۵۵)/ قرق (۱۳۷۰)/ گریز (۱۳۷۱) و یاران (۱۳۷۲) نام برد.

تهیه و تدوین:
دکتر منوچهر سعادت نوری
*
منابع و مآخذ
میرزا احمدخان مشیرالسلطنه: تارنمای ویکی پدیا/ احمد قوام: تارنمای ویکی پدیا/ احمد متین دفتری: تارنمای ویکی پدیا/ احمد کسروی: تارنمای ویکی پدیا/ احمد دهقان: تارنمای ویکی پدیا/ احمد تفضلی: تارنمای ویکی پدیا/احمد شاملو: تارنمای ویکی پدیا/
احمد احرار و کتاب های احمد احرار: تارنمای کارا کتاب/ کیهان لندن: تارنمای ویکی پدیا/ یاد نامه ی رهی معیری: تارنمای گزیده ای از نوشتارها/ احمد احرار در گفتگو با لهه خوشنام: تارنمای دویچه وله فارسی/ احمد اشرف: تارنمای ویکی پدیا/
احمد معینی: تارنمای ویکی پدیا

همچنین نگاه کنید به
ده (۱۰) "نصرت الله" در عرصه ی سیاست و دانش و هنر ایران
ده (۱۰) " ملکی" در عرصه ی سیاست و دانش و هنر ایران
ده (۱۰) " جهانشاه" در عرصه ی سیاست و دانش و هنر ایران
*
گزیده ای از نوشتارها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2018/01/blog-post_25.html
بخش های پیشین مجموعه ی یادداشت ها و نوشتارها و نامه ها

۱۳۹۶ بهمن ۴, چهارشنبه

آشنایی با کتاب هایی که مورد توجه مراکز خبری و سیاسی دنیاست


اخیرا تعدادی کتب قدیم و جدید توجه بسیاری از مجامع اقتصادی و مراکز خبری و سیاسی دنیا را به خود جلب کرده و مباحث و نوشتارهای را توسط کارشناسان و پژوهشگران به دنبال آورده است. برخی از این مباحث و نوشتارها را با یکدیگر بررسی و مرور می کنیم:
کتاب ‌های پیشنهادی دو میلیاردر آمریکایی: بیل گیتس، موسس ماکرو سافت و مارک زاکربرگ، بنیانگذار فیس‌بوک فهرستی از بهترین کتاب‌هایی که در سال ۲۰۱۷ میلادی خوانده‌اند را برای مطالعه به رهبران سیاسی و اقتصادی که برای مجمع جهانی اقتصاد در شهر داووس سوئیس گردهم آمدند پیشنهاد کردند. این فهرست عمدتا شامل آثار داستانی و غیرداستانی غنی است، اما یک کتاب علمی-تخیلی به نام «مسئله سه جسم» از نویسنده چینی، لیو سیکشین نیز در آن دیده می‌شود. گیتس و زوکربرگ که دومین و چهارمین فرد ثروتمند جهان‌اند، هر دو اتفاق نظر درند که «فرشتگانِ محافظ وجود ما» کتاب ۸۰۰ صفحه‌ای استیو پینکر، روانشناس هاروارد، کتابی است که باید خوانده شود. به استدلال این کتاب اگرچه احساس می‌کنیم دنیا خطرناک‌تر شده، اما با نگاه عمیق‌تر به تاریخ بشر می‌بینیم که در واقع خشونت کاهش یافته‌است. وقتی گیتس برای نخستین بار در توئیتر خود درباره این کتاب نوشت: «تاثیر‌گذارترین کتابی که تا به حال در تمام عمرم خوانده‌ام» نام این کتاب به یکباره به بالای جدول کتاب‌های آمازون رسید. گیتس گفت: «پینکر نشان داد که دنیا چگونه در حال بهتر شدن است. به نظر مسخره می‌آید، اما واقعیت دارد. حالا ما در صلح‌آمیزترین دوران بشریت هستیم. این مهم است، چرا که وقتی فکر کنیم دنیا در حال بهبود است، می‌خواهیم این پیشرفت را بین انسان‌ها و جاهای بیشتری گسترش دهیم. این به معنی نادیده گرفتن مشکلاتی که با آنها روبه‌رو هستیم نیست. تنها به این معنی است که باور کنید آنها قابل حل هستند».
زاکربرگ نیز این کتاب را برای باشگاه کتاب فیس‌بوک خود انتخاب کرده بود. کتاب‌هایی که او انتخاب می‌کند بیشتر به پرفروش‌ترین‌ها تبدیل می‌شوند. او گفت: «ما در این کتاب می‌بینیم که چرا خشونت در طول تاریخ پیوسته در حال کاهش بوده و چگونه می‌توانیم این روند را ادامه دهیم.»این کتاب می‌تواند برای ۲۵۰۰ نفر از رهبران جهان، مدیران اقتصادی و سرمایه‌داران که در مجمع جهانی اقتصاد شرکت می‌کنند، مفید باشد چرا که امسال موضوع این مجمع «ایجاد یک آینده مشترک در یک دنیای متلاشی» است.
" آتش و خشم درون کاخ سفید ترامپ": کتابی نوشته مایکل ولف روزنامه‌نگار اهل ایالات متحده آمریکا می‌باشد که در ۵ ژانویه ۲۰۱۸ منتشر شد و نگاهی  انتقادی و افشاگرایانه به ریاست‌ جمهوری ترامپ و سیاست در ایالات متحده آمریکا دارد.
دونالد ترامپ گفت همه آنچه در کتاب "آتش و خشم" آمده، مزخرف و ساختگی است: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا یک بار دیگر در برابر ادعاهای فراوانی که در کتاب "آتش و خشم: درون کاخ سفید ترامپ" طرح شده، گفته او خودش را «یک نابغه با ثبات روانی» می‌داند.... رئیس‌جمهور آمریکا گفته است که از نظر روانی کاملاً سالم و باثبات است و همه آنچه در کتاب جدید مایکل وولف درباره سلامت روانی‌اش آمده، مزخرف و ساختگی است.‏
" ترامپوکراسی": دیوید فروم نویسنده، با وجود آگاهی از همه تهدیداتی که ممکن است متوجه‌اش شود کتابی تحت عنوان «ترامپوکراسی: فساد جمهوری‌خواهان آمریکا» نگاشته است و معتقد است تا پایان ریاست ‌جمهوری آمریکا سه سال باقی مانده است؛ سه سالی که می‌تواند پر از اتفاقات خبرساز و منفی با مرکزیت شخص دونالد ترامپ باشد. دیوید فروم پیش از این مسئولیت نوشتن سخنرانی‌های جورج بوش، دیگر رئیس‌جمهور جمهوری‌خواه آمریکا را به عهده داشت و یکی از طرفداران سرسخت جنگ آمریکا با عراق بود. فروم معتقد است دونالد ترامپ، علت به حساب نمی‌آید و یک نشانه است. نشانه از دست رفتن نظام تفکر و منطق در میان جمهوری‌خواهان؛ بی‌نظمی که دونالد ترامپ هنرمندانه از آن سوءاستفاده کرد و رئیس‌جمهور آمریکا شد. دلیلی که فروم پیش از آن به عنوان مخالفت با جمهوری‌ خواهان از آن نام برد و به هیلاری کلینتون، نامزد دموکرات‌ها رأی داد. این روزنامه‌نگار مجله «آتلانتیک» در کتابش می‌نویسد: «هر چه بیشتر ترامپ تصمیمات عجیب گرفت، کنگره تلاش بیشتری کرد تا از او حمایت کند. این دولت مفهوم دیکتاتوری را وارد جامعه آمریکا کرد. او در این راه تنها نیست و باید به همه کسانی که به او اجازه دادند خدعه و سبعیت را وارد جامعه کند خرده گرفت. کاخ سفیدِ ترامپ، پر از اشتباه است و خود ترامپ بی‌شرم‌ترین دروغگوی تاریخ است.»
« چطور دموکراسی‌ها از بین می‌روند»: نوشته ی لویتسکی و زیبالت، دو دانشمند حوزه سیاست است. این کتاب دیدگاه خود را مانند فروم افراطی بیان نمی‌کند، اما نظری مشابه دارد. این دو معتقدند دونالد ترامپ تلاش می‌کند استانداردهای جامعه را به سمت فروپاشی سوق دهد. آنها چنین نوشته‌اند: «آنچه موجب حفظ آمریکا در تمام این سال‌ها شده، وجود استانداردهایی است که تلاش کرده‌ایم از آن محافظت کنیم. تحمل دوطرفه عقاید و افکار یا احترام بین دو حزب حاکم دو مورد از این استانداردها بود. سیاستمداران از قدرت خود برای انجام کاری در راستای رفاه جامعه و کشور بهره می‌بردند. حال ممکن است در این راه خطاهایی هم مرتکب شده باشند، اما هیچ کدام در پی سوءاستفاده از قدرت برای عملی کردن افکار معیوب خود نبودند. ترامپ در این یک سال تلاش کرده است این استانداردها را از بین ببرد. با درنظر گرفتن حقایق تاریخی شباهت عظیمی بین رفتارهای ساکنین کنونی کاخ سفید و رژیم نازی‌ها می‌توان یافت». نویسندگان «چگونه دموکراسی‌ها از بین می‌روند» معتقدند بیشتر هنجارشکنی ‌های کاخ سفید توسط روسای جمهور جمهوری‌خواه مرتکب شده است. «دموکرات‌ها بر خلاق رقبایشان هماهنگی‌شان را حفظ کرده‌اند اما جمهوری‌هان چنین نیستند و همین موضوع سبب شده است بی‌پرواتر به فکر دست یافتن به قدرت باشند». 
هر دو کتاب «ترامپوکراسی» و «چطور دموکراسی‌ها از بین می‌روند»: یک نقطه اشتراک دارند؛ در دوره‌ای زندگی می‌کنیم که کاخ سفید در چالشی بزرگ به سر می‌برد و مفهوم دولتی آزاد را زیر سؤال برده است. نویسندگان این دو اثر به آمریکایی‌ها هشدار می‌دهند و می‌گویند آنچه در سال‌های آینده رخ می‌دهد به تصمیم شما بستگی دارد. «شاید سال‌های حاضر از نظر سیاسی چندان بد نباشد و اتفاقات بدتری در دوره‌های آینده رخ دهد».
"جنون رسانه‌ای": نویسنده این کتاب هاروارد کورتز، تحلیلگر فاکس نیوز است. در بخشی از این کتاب به جلسه دولت آمریکا در اواخر ماه جولای برای بررسی سیاستی درباره ی افراد دو جنسیتی که در ارتش خدمت می‌کنند، اشاره می‌کند. همانند کتاب‌هایی که پیش از این منتشر شده‌اند، کتاب کورتز با عنوان "جنون رسانه‌ای: دونالد ترامپ، رسانه‌ها و جنگ با حقیقت" تصویری از کاخ سفید را به نمایش می‌گذارد که از درون، درگیر هرج و مرج‌های بسیار است. کورتز از سال ۱۹۸۱ تا سال ۲۰۱۰ در واشنگتن پست فعالیت داشته است. وی در این کتاب می‌نویسد که حتی حامیان و نزدیکان ترامپ نیز به طور خصوصی از اصطلاح "اختلال مخالفت" برای رفتارهای ترامپ استفاده می‌کنند. این اصطلاح به این رفتار ترامپ اشاره می‌کند که وی خود را ملزم به انجام دادن کاری می‌داند که مشاورانش با آن مخالف هستند... کورتز می نویسد که به اعتقاد اطرافیان ترامپ، خود رئیس جمهور نیز به خبرنگاران دروغ می گوید. هر چند گاهی این دروغ ها غیر عمدی است. این کتاب ۲۹ ژانویه رسما منتشر می‌شود.
گفتگو پیرامون کتاب « ترامپوکراسی»: روز سه شنبه ۲۳ ژانویه ی ۲۰۱۸ دیوید فروم در برنامه ی "مسائل جاری روز" در شبکه ی تلویزیونی سی بی سی ضمن گفتگو پیرامون کتاب «ترامپوکراسی» گفت: دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ برای دموکراسی در آمریکا مانند ابتلا به بیماری "پیوره" است. "پیوره" ممکن است موجب مرگ انسان شود اما نه یک دفعه و ناگهانی. این عارضه و عفونت به تدریج سبب نابودی انسان می شود.

تهیه و تدوین:
دکتر منوچهر سعادت نوری

*
منابع و مآخذ
کتاب ‌های پیشنهادی دو میلیاردر آمریکایی برای مجمع جهانی اقتصاد (گزارش از مهرناز زاوه): تارنمای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)/ آتش و خشم درون کاخ سفید ترامپ": تارنمای ویکی پدیا/ دونالد ترامپ گفت همه آنچه در کتاب "آتش و خشم" آمده، مزخرف و ساختگی است: تارنمای بی بی سی/ « ترامپوکراسی: فساد جمهوری‌خواهان آمریکا»/ به زبان انگلیسی: تارنمای باشگاه کامنولث/ کتاب های «ترامپوکراسی: فساد جمهوری‌خواهان آمریکا» و «چطور دموکراسی‌ها از بین می‌روند» (گزارش از سحر حسابی): تارنمای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)/ "جنون رسانه‌ای"/ یک کتاب افشاگرانه دیگر علیه ترامپ: تارنمای دنيای اقتصاد/ گفتگو پیرامون کتاب « ترامپوکراسی» در برنامه ی "مسائل جاری روز"/ به زبان انگلیسی: تارنمای سی بی سی
*
گزیده ای از نوشتارها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2018/01/blog-post_24.html
بخش های پیشین مجموعه ی یادداشت ها و نوشتارها و نامه ها

۱۳۹۶ بهمن ۱, یکشنبه

نظریاتی پیرامون دنیا و کنترل آن


★ دنیا در فرهنگ واژه ها
دنیا = این گیتی و جهانی که در آن هستیم - عبارت است از آنچه شب و روز را در بر دارد و آنچه را که آسمان بر آن سایه افکنده و زمین آن را متحمل است. 
دنیا یا گیتی یا جهان = عبارت است از کل زمان و فضا و محتویات آن که شامل سیارات، اقمار، ریزسیارات، ستارگان، کهکشانها و محتویات فضای میان کهکشانی و در واقع کل ماده و انرژی می‌شود. گاهی در زبان فارسی واژگان کائنات، روزگار، کیهان و طبیعت نیز در معنای مشابهی به‌کار رفته‌اند. اندازه کل جهان همچنان جزو نادانسته‌ها به شمار می‌رود اما فرضیات متعددی در مورد شکل گیری و تکامل آن مطرح شده است. نخستین مدلهای علمی جهان توسط فلاسفه یونان و هند باستان پدید آمدند که زمین-مرکز بودند و زمین را مرکز جهان می‌دانستند. در گذر سده‌های پس از آن، مشاهدات نجومی دقیقتر به نیکلاس کوپرنیک  کمک کرد تا مدل خورشید-مرکزی را برپایه مرکزیت خورشید در منظومه شمسی ارائه دهد. با بهره‌گیری از کارهای کوپرنیک و همچنین تیکو براهه و قوانین گردش سیارات کپلر، سر ایزاک نیوتن (۱۶۴۳–۱۷۲۷) قانون جهانی گرانش را معرفی نمود. در مشاهدات بعدی نیز مشخص شد که منظومه شمسی در کهکشانی به نام راه شیری قرار دارد که تنها یکی از کهکشان‌های پرشمار موجود در جهان است. چنین تصور می‌شود که کهکشان‌ها به شکل یکنواخت پراکنده شده‌اند و در همه جهات یکسان هستند در نتیجه جهان گوشه یا مرکز ندارد. مشاهدات اوایل قرن بیستم نشان داد که جهان آغازی داشته‌است و با نرخی فزاینده در حال انبساط است. بیشتر جرم موجود در جهان در قالب نوعی ناشناخته از ماده است که ماده تاریک نامیده می‌شود. جهان از ۴٫۹٪ ماده معمولی، ۲۶٫۶٪ ماده تاریک و ۶۸٫۵٪ انرژی تاریک تشکیل شده‌است.
چگونگي پيدايش دنیا از ديدگاه قرآن
قرآن مجيد در سورة انبياء آيه ی ۳۰  به چگونگي آفرينش اوليه جهان اشاره كرده و مي‌فرمايد:
«اَوَلَم يرالذين كفروا ان السموات و الارض كانتا رتقاً ففتقناهما و جعلنا من الماء كل شيء حي افلا يؤمنون».
(آيا كساني كه كافرند نمي‌دانند كه آسمان ها و زمين پيوسته بود و ما از هم بازشان كرديم و هرچيز زنده را از آب آفريديم پس چرا ايمان نمي‌آورند؟)
★ دنیا واقعاً در دست کیست؟ از ديدگاه مسیحیت‏
شاهدان یَهُوَه (در کتاب مقدّس خدای قادر مطلق خود را یَهُوَه خوانده‌است) یکی از شاخه‌ های مسیحیت می‌باشد؛ که در سده ی ۱۹ میلادی بوجود آمد. گفته می‌شود بر پایه آمار منتشر شده در سال ۲۰۱۳ بیشتر از ۸ میلیون نفر پیرو این شاخه از دین مسیحیت بوده‌اند که در مجله‌ای به نام برج دیده‌بانی نظرات و عقاید خود را براساس کتاب مقدس، منتشر می‌کنند. این مجله به ۲۲۰ زبان دنیا از جمله فارسی منتشر می‌شود. بر اساس تارنمای شاهدان یَهُوَه پاسخ کتاب مقدّس در مورد " آیا دنیا در دست خداست؟‏ در دست نوع انسان ‌است؟‏ یا در دست نوع دیگری است؟‏ " از این قرار است: ‏
۱ - حکمرانی شیطان محکوم به نابودی است.‏ یَهُوَه خدا با عزمی راسخ می‌خواهد که سلطه و حاکمیت شیطان بر انسان‌ها را پایان دهد.‏ او وعده داده است که «ابلیس را به‌ زیر کِشد» و تمام صدماتی را که او بر بشر زده است،‏ از میان بردارد.‏
۲ - خدا،‏ عیسی مسیح را برای حکمرانی بر این دنیا انتخاب کرده است.‏ عیسی با حکمران ظالم و خودخواه این دنیا کاملاً متفاوت است.‏ خدا در مورد حکمرانی عیسی چنین وعده داده است:‏ «بر ضعیفان و نیازمندان رحم می‌کند و آنها را از ظلمِ ظالم و از شر بدخواهان می‌رهاند".‏
۳ - خدا نمی‌تواند دروغ گوید.‏ کتاب مقدّس به وضوح می‌گوید:‏ «محال است خدا دروغ بگوید».  زمانی که یَهُوَه وعده‌ای می‌دهد،‏ به حتم آن را عملی می‌سازد.‏
ساعت پایان دنیا
«ساعت پایان جهان،‏ ساعتی ابداعی و نمادین است.‏ این ساعت نشان می‌دهد که بشر با تکنولوژی‌های زیانباری که به وجود آورده تا چه حد خود را به خطر نابودی نزدیک کرده است.‏ اولین و مهم‌ترین فناوری در این میان تسلیحات اتمی است،‏ اما در کنار آن‌ها می‌توان از فناوری تغییر آب‌وهوا،‏ زیست‌فناوری و نیز تکنولوژی سایبری نام برد که آسیب‌های قطعی به زندگی یا به سیّارهٔ ما می‌زند که می‌تواند عمداً،‏ از روی اشتباه در محاسبات یا اتفاقی صورت گیرد».
آیا دنیا تحت کنترل است یا از کنترل خارج شده است؟‏
سال ۲۰۱۷ با اعلامیه‌ای اسفبار از طرف جامعهٔ دانشمندان آغاز شد.‏ در ماه ژانویه هیئتی از دانشمندان اعلام کردند که دنیا بیش از هر زمان در خطر بدترین فاجعهٔ ممکن است.‏.. دانشمندان می‌خواهند در سال ۲۰۱۸ بار دیگر تخمین بزنند که تا چه حد به پایان جهان نزدیک شده‌ایم.‏ آیا ساعت پایان جهان همچنان مشخص‌کنندهٔ فاجعه‌ای حتمی و بی‌ سابقه خواهد بود؟‏ نظر شما چیست؟‏ آیا دنیا از کنترل خارج شده است؟‏ شاید برای شما پاسخ به این پرسش دشوار باشد.‏ در واقع حتی کارشناسان نیز عقاید مختلفی در این مورد دارند و همه بر این عقیده نیستند که قطعاً پایانی برای دنیا وجود دارد.‏ در واقع میلیون‌ها انسان چشم ‌انتظار آینده‌ای روشنند.‏ آنان بر این عقیده‌اند که شواهدی قطعی نشان می‌دهد که بشر و سیّارهٔ ما برای همیشه در امان خواهد ماند و زندگی بسیار بهتری در انتظارماست.‏ آیا این شواهد،‏ شواهدی قابل اعتماد است؟‏ آیا دنیا تحت کنترل است یا از کنترل خارج شده است؟‏
 واقعاً وضعیت دنیا تا چه حد ناگوار است؟‏
اگر رگبار اخبار ناگوار نگران و هراسانتان می‌کند،‏ بدانید که شما تنها نیستید،‏ بسیاری چنین احساسی دارند.‏ در سال ۲۰۱۴ باراک اوباما،‏ رئیس‌جمهور آمریکا در آن زمان،‏ اشاره کرد که به دلیل تمامی اخبار بدی که در مطبوعات گزارش می‌شود،‏ بسیاری نتیجه‌گیری می‌کنند که «دنیا با سرعت می‌چرخد و کسی قادر به کنترل آن نیست‏»‏. اندکی پس از این گفته،‏ او با شور و حرارت تدابیری را ذکر کرد که برای حل بسیاری از مشکلات امروز دنیا ریخته‌شده است.‏ او برخی ابتکارات حکومت‌ها را «اخبار خوش» خواند و گفت «اساساً امیدوار» است و «از صمیم دل خوش‌بین.‏» به زبان دیگر،‏ او به تلاش‌های افرادی خوش‌نیّت اشاره کرد که قادرند دنیا را تحت کنترل قرار دهند و از فاجعه‌ای جهانی جلوگیری کنند.‏ بسیاری همچون او خوش‌بین هستند.‏ برای نمونه برخی به علم امید بسته‌اند و پیش‌بینی می‌کنند که پیشرفت سریع تکنولوژی می‌تواند دنیا را سامان بخشد.‏ یکی از کارشناسان در زمینهٔ فناوری دیجیتال و نوآوری با اطمینان پیش‌بینی کرد که در سال ۲۰۳۰ «تکنولوژی هزاران برابر و تا سال ۲۰۴۵ میلیون‌ها برابر قدرتمندتر خواهد بود». او در ادامهٔ صحبت‌هایش گفت:‏ «خیلی خوب پیش می‌رویم.‏ درست است که با مشکلاتی بزرگ و بی‌سابقه روبروییم،‏ اما توانایی ما در حل این مشکلات از آن‌ها پیشی خواهد گرفت».‏ واقعاً وضعیت دنیا تا چه حد ناگوار است؟‏ آیا به‌راستی در لبهٔ پرتگاه مصیبتی جهانی هستیم؟‏ با این که برخی دانشمندان و سیاستمداران سخنان امیدوارکننده و دلگرم‌کننده می‌زنند،‏ بسیاری از مردم به آینده امیدی ندارند و آن را نامعلوم می‌دانند.‏... طبق تحقیقاتی که در ناسا،‏ سازمان ملی هوانوردی و فضایی آمریکا انجام شده است،‏ احتمال وقوع «توفان‌های سخت،‏ موج کشندهٔ گرما و چرخهٔ سیل و خشکسالی بالا رفته است». آیا طبیعت بشر را نابود خواهد کرد؟‏ شاید تهدیدات جدّی دیگری ذهنتان را مشغول کرده باشد.‏ مسلّم است که با تحلیل وقایع ناگوار امروز،‏ نمی‌توان پاسخی رضایت‌بخش برای آینده یافت.
★ آیا دنیا دست دین و مذهب است؟
نظرسنجی ای که موسسه گالوپ در سال ۲۰۰۹ در ۱۱۴ کشور انجام داده، ‌نشان می دهد که در ۱۰ کشور از جمله بنگلادش،‌ نیجر،‌ یمن و اندونزی دست کم ۹۸ درصد از مردم می گویند که مذهب در زندگی آنها اهمیت دارد. همه مذهبی ترین کشورهای جهان، نسبتا فقیرند و درآمد سرانه آنها زیر ۵۰۰۰ دلار است. بر عکس، در کشورهایی که درآمده سرانه بالاتری دارند تنها ۴۷ درصد از مردم می گویند که مذهب برای آنها اهمیت دارد. استونی، با ۱۶ درصد کمترین تعداد افراد مذهبی را دارد. این رقم در سوئد ۱۷ درصد و در دانمارک ۱۹ درصد است. در میان کشورهایی که مردم مذهبی کمتری دارند، سه کشوری که درآمدشان کمتر از بقیه است، جزو بلوک شوروی سابق بودند. حتی در میان کشورها با درآمد بیشتر، باور به مذهب با هم فرق دارد. آمریکایی ها، نسبت به اروپایی ها، عموما اهمیت بیشتری به مذهب می دهند. در اروپا میزان کسانی که به کلیسا می روند رو به کاهش است. در داخل آمریکا هم اهمیت مذهب در نقاط مختلف آن متفاوت است. مثلا ساکنان می سی سی پی می گویند که مذهبی ترین هستند. در آنجا ۸۲ درصد می گویند که دین در زندگی آنها نقش مهمی دارد. در حالی که در نیوهمشایر تنها ۳۶ درصد از مردم دین را مهم می دانستند. ادعا می شود که مسیحیت، شامل شاخه های کاتولیک و پروتستان، با دو میلیارد و ۱۰۰ میلیون نفر پیرو، بزرگترین مذهب دنیاست. این تعداد ۳۲ درصد کل جمعیت دنیاست. گفته می شود که دین اسلام یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون نفر پیرو دارد که ۲۳ درصد جمعیت دنیا را (در سال ۲۰۰۹) تشکیل می داد.
آیا دنیا دست سفید پوست هاست؟
برتر پنداری نژاد سفید یک ایدئولوژی نژادی متمرکز بر این عقیده و ترویج آن است که سفید پوستان در برخی مشخصه‌ها، صفات و ویژگی‌ها از مردم دیگر پیش زمینه ‌های نژادی برتر اند و در نتیجه سفید پوستان باید از نظر سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بر مردم غیر سفید پوست حکمرانی کنند. برتر پنداری نژاد سفید در نژادگرایی علمی ریشه دارد و غالباً برای به تصویر کشیدن برتری نژاد سفید بر استدلال ‌های شبه‌ علمی تکیه می‌ کند.
★ آیا دنیا دست آمريكا و انگليس است؟
۱ - روایت صادق زیباکلام از شاه: شاه می‌گفت همه‌چيز زير سر آمريكا و انگليس است
۲ - آشنایی با دکترین آمریکایی کنترل جمعیت جهان: چه کشوری پیش از دیگران سیاست کنترل جمعیت را اتخاذ کرد؟ اهداف پنهان ترویج سیاست کنترل جمعیت چه بود؟ چه افرادی در این سیاست مرموز نقش داشتند؟ نقش بانک جهانی در این میان چه بود؟ کتاب «بمب جمعیت» تالیف "پائول ارلیش" که در سال ۱۹۶۸ انتشار یافت به عنوان کتاب مقدس معتقدان به تئوری ضد انسانی کاهش جمعیت عمل کرد. در این کتاب "پائول ارلیش" در مورد ازدیاد نوع بشر هشدار داده و دولت آمریکا را تشویق می کند تا تدابیر کنترل جمعیتی سخت گیرانه ای به کار بندد. ارلیش از دولت آمریکا می خواهد هم در داخل کشور و هم در کشورهای جهان سوم سیاست هایی را برای کاهش نرخ رشد نوع بشر اتخاذ کند.پیشنهادهای ارلیش به سرعت مورد توجه برنامه ریزان سیاست های خارجی آمریکا قرار گرفت.
۳ - بحران های امروز جهان: نوام چامسکی گفت: "بدترین شکل شکنجه، بازگردان یا تحویل افراد است. تحویل افراد به این معناست که شما کسی را که مظنون به کاری است به دیکتاتور مورد علاقه تان تحویل دهید تا مورد شکنجه قرار گیرد به این امید که شاید از این شکنجه چیزی بدست بیاید. این نوع تحویل افراد کار عجیبی است. کشورهایی که در این کار مشارکت داشته اند، دیکتاتوری های خاورمیانه بوده اند زیرا این کشورها جایی است که افراد را برای شکنجه شدن به آنها تحویل می دادند و اروپا، و بیشتر کشورهای اروپایی از جمله انگلستان در این زمینه مشارکت کرده اند".
آیا دنیا دست کامپیوتر و فضای مجازی است؟
دکتر رسول رمضانیان در نوشتاری در تارنمای شفاف می نویسد؛ "امروزه با رشد چشم‌گیر فناوری اطلاعات، شبکه‌های اجتماعی و بازی‌های کامپیوتری، دیگر جای تعجب نیست که این بار انسان کلی‌نگری خود از هستی را برگرفته از تجربه‌ خُرد خود در شبیه ‌سازها و بازی ‌های کامپیوتری قرار دهد و خدا را نه به مثابه "کوزه‌گرِ دهر" (اشاره به سروده ای از خیام که گفت: این کوزه‌گرِ دهر چنین جام لطیف/ می‌سازد و باز بر زمین می ‌زندش) بلکه به مثابه "برنامه‌نویسِ دهر" معنا کند، و جهان را یک برنامه‌ کامپیوتری بداند که از کد برنامه و متغییرهای حافظه تشکیل شده است و دارای مرتبه پیچیدگی محاسبه زمانی و حافظه است.... آیا ممکن است جهان ما یک برنامه کامپیوتری باشد؟ اگر ما بتوانیم هر آنچه را در جهان ادراک می‌کنیم در یک برنامه کامپیوتری شبیه‌سازی کنیم، آنگاه می‌توانیم بگوییم که بله، این امکان وجود دارد که جهان ما یک برنامه کامپیوتری باشد و ما همه عامل های هوشمندی هستیم که خودمان نیز از کدهای برنامه و متغیرهای حافظه تشکیل شده ایم و همه اشیایی که ادارک می‌کنیم نیز بوسیله یک کد برنامه کامپیوتری به وجود آمده‌ اند".
آیا دنیا دست سرمایه داران است؟
برخی بر این باورند که دنیا دست سرمایه داران است. اما کدام سرمایه دار، این معلوم نیست. بنا بر گزارش ویکی پدیا مشهورترین ثروتمندان جهان "بیل گیتس" بنیانگذار مایکروسافت و "کارلوس اسلیم" سرمایه‌دار مکزیکی لبنانی ‌تبار می باشند: "مجله فوربز، در ارزیابی سالانه خود، اموال و دارایی‌ های ثروتمندان جهان را تحت عنوان میلیاردرهای جهان منتشر می‌ نماید. این فهرست از سال ۱۹۸۷ تاکنون، هر ساله در ماه مارس منتشر می‌شود، ولی از سال ۲۰۰۲ تاکنون، این فهرست و دارایی افراد درج شده در آن، بصورت روزانه محاسبه و به‌روز می‌گردد. در طول ۲۰ سال گذشته، میلیاردر آمریکایی بیل گیتس ۱۵ بار در صدر این لیست قرار گرفته‌است. وی از سال ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۹ به‌عنوان ثروتمندترین فرد جهان، شناخته می‌شد، ولی سال ۲۰۱۰ کارلوس اسلیم (بازرگان و سرمایه‌دار مکزیکی لبنانی‌تبار و مالک شرکت آمریکا موویل) در صدر این فهرست قرار گرفت و برای ۴ سال پیاپی عنوان ثروتمندترین فرد جهان را به خود اختصاص داد. در سال ۲۰۱۴ این بنیانگذار مایکروسافت بود، که پس از ۴ سال که در رتبه دوم این لیست جای داشت، بار دیگر در صدر فهرست قرار گرفت".
نظریات  برخی از سرایندگان ایران در مورد معمای دنیا
اسرار ازل را نه تو دانی و نه من/ وین حرف معما نه تو خوانی و نه من
هست ار پس پرده گفتگوی من و تو/چون پرده  بر افتد نه تو مانی و نه من: حکیم عمر خیام
*
گفتم: از راز طبیعت خبرت هست؟ بگو/ منتهایی بوَدش، یا بودش مبدایی؟
گفت: از اندازة ذرات محیطش چه خبر؟/ حَیَوانی که بجنبد به تک دریایی
گفتم: آن مهرمنور چه بوَد؟ گفت: بوَد/ در بر دهر، دل_ سوختة ی شیدایی
گفتم این گوی مدور که زمین خوانی چیست/ گفت سنگی است کهن خورده بر او تیپایی!
گفتم: این انجم رخشنده چه باشد به سپهر؟
گفت: بر ریش طبیعت، تف سربالایی ... : ملک ‌الشعرای بهار
*
آسمان چون جمع مشتاقان پریشان می کند
در شگفتم من نمی پاشد ز هم دنیا، چرا... : محمدحسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار
★ نظریات  برخی از ایرانیان پیرامون کنترل دنیا
دنیا دست کیست؟ سوالی است که "محمد باقر عطاریانی" توسط آن به سراغ برخی از ایرانیان رفت تا ببیند واکنش آن ها در برابر این سوال چیست؟ پاسخ گروه های گوناگون مردم داخل ایران از این قرار است:
دنیا دست پولدارهاست/ دنیا دست آن هایی است که نبض بازار دست آن هاست/ دنیا دست صاحب خانه هاست/ دنیا دست آقا زاده هاست/ دنیا دست سیاستمداران است/ نمی دانیم دنیا دست کیست فقط می دانیم دست ما نیست
یادداشت پایانی
 ۱ - در مورد ''پایان دنیا " مباحث طولانی و گوناگونی بین کارشناسان مسائل تاریخی و پژوهشگران وجود داشته است. برای آگاهی از این مباحث، علاقه مندان می توانند به نوشتارهایی تحت عنوان " ۹ تئوری محتمل برای پایان دنیا " و " پیش بینی های سال ۲۰۱۸ توسط نوستراداموس فرانسوی" که در بخش منابع و مآخذ به آن ها اشاره شده است مراجعه نمایند
 ۲ - نگارنده نیز در رباعی "حیران و بی خبر" اشاره ی کوتاهی به "ما نمیدانیم دنیا دست کیست؟" دارد:
در حیرتیم ز اوضاع_ روزگار/ ما نمیدانیم دنیا دست کیست؟
ماییم بیخبر ز نگار و ز کار و بار/ حیران که چرخش گردون برای چیست؟
دکتر منوچهر سعادت نوری

*
منابع و مآخذ
واژه ‌ی دنیا: تارنمای واژه نامه‌ی پارسی ویکی/ واژه ‌ی دنیا یا گیتی یا جهان: تارنمای ویکی پدیا/ چگونگي پيدايش دنیا از ديدگاه قرآن: بسیاری از تارنماها/ شاهدان یَهُوَه: تارنمای ویکی پدیا/ دنیا واقعاً در دست کیست؟ ‏پرسش تارنمای شاهدان یَهُوَه/ ساعت پایان دنیا/ «بولتن دانشمندان اتمی» مأخذ انگلیسی - آیا دنیا تحت کنترل است یا از کنترل خارج شده است‏: تارنمای شاهدان یَهُوَه/ در جستجوی پاسخ "واقعاً وضعیت دنیا تا چه حد ناگوار است": تارنمای شاهدان یَهُوَه/ از این سو تا آن سوی دنیا - آیا دنیا دست دین و مذهب است: تارنمای بی بی سی/ برتر پنداری نژاد سفید: تارنمای ویکی پدیا/ روایت صادق زیباکلام از شاه: تارنمای آفتاب/ آشنایی با دکترین آمریکایی کنترل جمعیت جهان: تارنمای مشرق/ بحران های امروز جهان در گفتگو با نوام چامسکی: تارنمای یورونیوز/ آیا جهان ما یک برنامه کامپیوتری است؟ (نوشتاری از دکتر رسول رمضانیان): تارنمای شفاف/ ثروتمندترین افراد جهان: تارنمای ویکی پدیا/ دنیـا دست کیسـت؟ گزارش محمد باقر عطاریانی: تارنمای نخست نیوز/ ۹ تئوری محتمل برای پایان دنیا (نویسنده: بابک قهرمانی): تارنمای زومیت/ پیش بینی های سال ۲۰۱۸ توسط پیشگوی مشهور فرانسوی نوستراداموس: تارنمای یوتیوب/ رباعی حیران و بی خبر: تارنمای گلچینی از سروده ها
*
گزیده ای از نوشتارها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2018/01/blog-post_21.html
بخش های پیشین مجموعه ی یادداشت ها و نوشتارها و نامه ها

۱۳۹۶ دی ۳۰, شنبه

ده (۱۰) " جهانشاه" در عرصه ی سیاست و دانش و هنر ایران

در عرصه ی سیاست

(جهان‌شاه خان امیر افشار: سمت چپ)
۱ - جهانشاه خان امیرافشار با نام اصلی محمدحسن خان امیرافشار زادهٔ ۱۲۲۰ خورشیدی در کرسف (دهستانی از توابع بخش مرکزی شهرستان خدابنده در استان زنجان ایران) بود و در سال ۱۳۰۷ خورشیدی در نجف درگذشت. او از تیره ی قاسملو ی ایل افشار و از مالکین بزرگ و فئودال ‌های مقتدر زنجان بود. املاک او بخش‌هایی از گروس، زنجان، همدان و اردبیل را در بر می‌گرفت. او در محدوده ی املاکش حکومتی مستقل ترتیب داده‌ بود و به حکام دولتی و فرامین حکومتی اعتنایی نمی‌ کرد.

(جهانشاه خان صمصام استاندار کرمان در دوران پهلوی و همسرش بی بی شمس الملوک ظفر)
۲ - جهانشاه خان صمصام بختیاری: فرزند مرتضی قلی خان صمصام و نوه نجفقلی خان صمصام السلطنه بود. جهانشاه خان ابتدا در شلمزار و سپس در تهران تحصیل نمود و اولین شغلی که به او پیشنهاد شد فرمانداری دهکرد (چهارمحال بختیاری) بود و سپس ارتقاء یافت و در اوایل دهه ی ۱۳۳۰ به مقام استانداری کرمان و سپس به استانداری خوزستان منصوب شد. بعدازآن سناتور انتصابی شد و در ۲ دوره در مجلس سنا فعالیت کرد.از دیگر فعالیت های سیاسی وی مدت کوتاهی استاندار کرمانشاه، نماینده استان اصفهان در مجلس سنا را برعهده داشت. وی متولد سال ۱۲۹۰ خورشیدی بود و در سال ۱۳۴۵ خورشیدی در سن ۶۵ سالگی درگذشت.

۳ - جهانشاه صالح (۱۲۸۳، آران و بیدگل - ۱۳۷۵، تهران) پزشک و سیاست‌مدار ایرانی بود. وی سه دوره به عنوان وزیر بهداری مشغول به کار بود و از دیگر سمت های وی می‌توان به ریاست دانشگاه تهران (۱۳۴۲ تا ۱۳۴۷) و عضویت در مجلس سنا اشاره کرد.
۴ - جهانشاه دانش (زاده ۱۳۳۶ مسجد سلیمان) سیاست‌مدار ایرانی است، که در دوره چهارم مجلس شورای اسلامی به ‌عنوان نماینده حوزهٔ انتخابیهٔ مسجد سلیمان، لالی، هفتکل و اندیکای استان خوزستان در دوره چهارم مجلس شورای اسلامی حضور داشت
★ در عرصه ی دانش و هنر
۵ - جَهانْشاهِ قاجار یا جهانشاه میرزا قاجار، از فضلا و شاعران پارسی ‌گوی عصر قاجاریه. وی پسر سی‌ و سوم فتحعلی شاه قاجار بود. جهانشاه در تهران به دنیا آمد و از همان کودکی تحت تعلیم و تربیت برادر بزرگ‌ترش محمود میرزا قاجار، مؤلف سفینة المحمود، قرار گرفت و در هنر خوشنویسی خط نستعلیق و نسخ و نیز علم ریاضی مهارت یافت. او چندی مناصب دولتی و نظامی داشت و وقتی محمود میرزا به حکومت نهاوند منصوب شد، همراه وی بدانجا رفت و مدتی بعد در زمان حکومت برادر بر لرستان، حاکم نهاوند شد. جهانشاه را مردی سلیم‌النفس و رقیق‌القلب دانسته‌اند که اشعاری فراوان در حافظه داشت و در شیوۀ شاعری، خصوصاً غزل‌سرایی، از طبعی خوش برخوردار بود. وی در شعر «جهان» تخلص می‌کرد. ظاهراً دیوان شعری از خود به جای نگذاشته است. برخی از اشعار پراکندۀ او در جُنگ ها و مجموعه ‌های دورۀ قاجار آمده است. وی در ۲۶ سالگی به علت بیماری وبا در تهران درگذشت.
۶ - جهانشاه درخشانی (زادهٔ ۴ اردیبهشت ۱۳۲۳ خورشیدی در تهران، درگذشتهٔ ۱ اردیبهشت ۱۳۹۰ خورشیدی در بُن آلمان)، معمار، ایران‌ شناس و تاریخ ‌پژوه ایرانی بود.

۷ - دکتر جهانشاه برومند: در نهم بهمن ماه  متولد گردید. پدرش عبدالعلی ادیب برومند شاعر، محقق و وکیل دادگستری و مادرش فرنگیس امینی بود که در تمام دوران تحصیلات جهانشاه، قوی ترین مشوّق وی بود. جهانشاه تحصیلات ابتدائی را در دبستان رشدی و تحصیلات دبیرستانی را در دبیرستان البرز در رشته طبیعی بانجام رسانید و پس از اخذ دیپلم از طریق امتحان ورودی به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه ملی راه یافت و پس از دریافت دکترای دندانپزشکی در سال ۱۳۵۳، جهت گذراندن دوره تخصّصی دندانپزشکی به آمریکا عزیمت و در سال ۱۹۷۸ میلادی مدرک تخصّصی خود را در رشته پریودونتولوژی (بیماری لثه) از دانشگاه تافتز واقع در ایالت ماساچوست دریافت نمود و سپس بمدت یکسال در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه بوستون بکار تحقیق پرداخت. دکتر جهانشاه برومند در نیمه دوم سال ۱۳۵۸ به ایران مراجعت نمود و بعنوان استادیار بخش پریودونتولوژی در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه ملی مشغول بکار گردید و در حین حال به تأسیس مطب خصوصی خود در سال ۱۳۵۹ مبادرت نمود. وی در حال حاضر به تدریس پریودونتولوژی و ایمپلنت در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد ایران و نیز فعالیت تخصّصی در زمینه پریو ـ ایمپلنت در مطب شخصی خود اشتغال دارد. جهانشاه برومند از سن سیزده سالگی همگام با تحصیل در سال های آخر دبستان به موسیقی روی آورد و از آنجا که در بین سازها علاقه بسیاری به ویلون داشت فراگیری این ساز را نزد زنده یاد استاد عبدالحسین برازنده آغاز نمود.  او در سالهای تحصیل دندانپزشکی و تخصّصی چه در ایران و چه در خارج از ایران، ویلون را رها نکرد و همواره این شیفتگی را به موسیقی و نوازندگی حفظ نمود تا اینکه حدود سال ۱۳۷۰ به تشویق پرویز یاحقی تصمیم به ضبط خصوصی آثار خود گرفت. دکتر جهانشاه برومند در این سال ها از محضر اساتیدی چون علی تجویدی، مهندس همایون خرم، پرویز یاحقی و حبیب‌الله بدیعی استفاده نمود و برای خود صاحب سبک گردید.

۸ - جهانشاه جاوید (زادهٔ ۱۲ اسفند ۱۳۴۰ برابر با ۳ مارس۱۹۶۲) نویسنده و روزنامه نگار ایرانی - آمریکایی متولد آبادان است. او آمریکایی بودن را از پدر و مادرش که شهروند ایالات متحده بودند به 'ارث' برد هر چند این روزها اهل آمریکای‌ جنوبی شده است.  پدر او منوچهر جاوید ریاست "روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران "را به عهده داشت و مادر او شیرین بختیار نویسنده و سراینده و روزنامه نگار بود. شیرین بختیار در آبادان روزنامه ی "مشعل آبادان " را منتشر می کرد. پدربزرگ مادری او ابوالقاسم بختیار موسس دانشکده پزشکی دانشگاه تهران بود. جهانشاه در مورد مادر خود شیرین بختیار چنین می نویسد: "مادرم شیرین فرزند دوم ابوالقاسم بختیار و هلن جفریز در ۱۹۳۰ در نیویورک به دنیا آمد. نقاش، روزنامه نگار، نویسنده و شاعر بود و مادری پر محبت برای شش فرزندش از سه شوهر. بعلاوه در ده پانزده سال آخر عمرش چند معشوق داشت. دو سال آخر را در اسپانیا زندگی کرد و در ۲۰۰۳ در ۷۳ سالگی از دنیا رفت و خاکسترش در دریای مدیترانه آرام گرفت". جهانشاه ۱۴ساله بود که برای تحصیل در دبیرستان خصوصی تاچر به جنوب کالیفرنیا فرستاده شد. در سال ۵۹ و کوتاه زمانی بعد از تمام کردن دبیرستان به ایران بازگشت تا "همراه مردم و انقلاب ۵۷ ایران" شود. آشنایی او با زبان انگلیسی خیلی زود برایش فرصت کار کردن در خبرگزاری رسمی ایران را فراهم کرد. خبرگزاری که آن روزها با نام "پارس" فعال بود و هنوز "ایرنا" نشده بود. جهانشاه جاوید در سال ۱۹۹۵، وب سایت یا تارنمای "ایرانیان" را راه اندازی کرد، جهانشاه پیش از راه اندازی این وب سایت، ۱۵ سال خبرنگار و مدتی نیز در دفتر خبرگزاری "ایرنا" در نیویورک مشغول به کار بود. او قبلا هم درخبرگزاری بی بی سی مشغول به فعالیت بود و چند جایزه روزنامه نگاری هم در کارنامه مطبوعاتی اش است. وی در سال ۲۰۱۲ سهم خود را در تارنمای "ایرانیان"  فروخت و تارنمای دیگری به نام "ایرون دات کام" را راه اندازی کرد، جهانشاه جاوید همه فلسفه کاری انتخاب های خودش در نشریه ی آنلاین را اینگونه توضیح می دهد: " مهم، تحمل افکار است وتاکید روی اینکه کلمات وافکار به هیچ کس صدمه ای نمی رساند. هیچ کلمه وفکری نیست که به شما صدمه جسمی برساند بنابراین هرکلمه ای، فکری وحرفی باید اجازه بیان داشته باشد. اگر حرف ما قوی تر است می توانیم با استدلال به آن بپردازیم و هرچیزی جز خشونت، باید با مدارا تحمل کنیم وهر حرفی هر چقدر زشت وشوک آور باشد، باید بدانیم که فقط حرف است وبا حرف با آن برخورد کنیم تا خشونت".
وی دو بار ازدواج کرده و طلاق داده و دارای فرزند دختری به نام "مهدیه" از ازدواج نخست است. جهانشاه جاوید اکنون در شهر تاریخی "کوسکو" در جنوب شرق کشور "پرو" واقع در آمریکای‌ جنوبی زندگی می کند.
۹ - جهانشاه رشیدیان: نویسنده و سراینده ی ایرانی است که آثار او در برخی از تارنماها مانند ایران دات کام، رنگین کمان، ملیون و غیره منتشر شده است. قطعه ی "ستارگان" نمونه ای از سروده های اوست.
روان می کند سپیده گرگ میشی ستارگان ما/ که ماده گرگان شیر داده اند در جنگل
ستارگان احترام مادرانه را بدین گونه آموخته اند/ بازهای پر توان کبوتران مرده نمی خورند
ستارگان می دانند که در تیررس مردانند.....
۱۰ - دکتر جهانشاه پاكزاد: متولد ۱۳۲۸ تهران، دیپلم متوسطه ی خود را از دبیرستان بیسمارک هانور (آلمان ۱۹۷۰) دریافت نمود. دکتر پاکزاد دارای درجه ی کارشناسی ارشد در رشته ی طراحی شهری (۱۳۵۵) و دکتری در همان رشته (۱۳۶۱) از دانشگاه هانور می باشد. وی از ۱۳۶۲ تا کنون عضو هیأت علمی دانشگاه بهشتی (ملی ایران سابق) بوده و در دانشگاه های گیلان، شیراز، یزد و مازندران نیز به تدریس ادواری پرداخته است. تاکنون مقالات متعددی از وی در نشریات مختلف منتشر شده است. وی بنیانگذار دوره های کارشناسی شهرسازی در دانشگاه های مازندران (۱۳۸۰) و گیلان (۱۳۸۳) بوده است؛ همچنین یکی از پایه گذاران انجمن طراحان شهری ایران و از فعالان آن می باشد. وی هم اکنون با مرتبه ی استاد طراحی شهری در دانشگاه بهشتی مشغول به کار می باشد.
تهیه و تدوین:
دکتر منوچهر سعادت نوری
*
منابع و مآخذ
جهانشاه خان: تارنمای ویکی پدیا/ جهانشاه خان صمصام بختیاری: تارنمای قلعه تک/ دکتر جهانشاه صالح: تارنمای ویکی پدیا/
جهانشاه دانش: تارنمای ویکی پدیا/ جَهانْشاهِ قاجار: تارنمای مرکز دائر‌ه‌المعارف بزرگ اسلام ی/ جهانشاه درخشانی: تارنمای ویکی پدیا/ جهانشاه برومند: تارنمای یوتیوب و تارنمای هنري دكتر جهانشاه برومند/ ایرانیان دات کام و جهانشاه جاوید: تارنمای بی‌بی‌سی/ جهانشاه جاوید در برنامه ی رادیویی چمدان: تارنمای بی‌بی‌سی/ گفتگو های مهدی فلاحتی مجری برنامه رو در رو از شبکه ی خبری فارسی صدای آمريکا، با جهانشاه جاويد: تارنمای یوتیوب/ شیرین بختیار: تارنمای ایرانیان ایرون/ برخی از نوشتارهای جهانشاه رشیدیان: تارنمای ایرانیان/ "ستارگان" سروده ی جهانشاه رشیدیان: تارنمای رنگین کمان/ زندگی نامه ی دکتر جهانشاه پاکزاد: بسیاری از تارنماها
*
همچنین نگاه کنید به
ده (۱۰) "نصرت الله" در عرصه ی سیاست و دانش و هنر ایران
ده (۱۰) " ملکی" در عرصه ی سیاست و دانش و هنر ایران
*
گزیده ای از نوشتارها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2018/01/blog-post_20.html
بخش های پیشین مجموعه ی یادداشت ها و نوشتارها و نامه ها

۱۳۹۶ دی ۲۵, دوشنبه

ایرانیان در پهنه ی سرزمین نیاکان آریایی: ۸۲ - نظریاتی در مورد ایلامیان و تمدن ایلامی


نکاتی پیرامون ویژگی های ایلام و ایلامیان
ایلام (به فارسی باستان: اووْجه، هووجه)، نام یک تمدن است که بخش بزرگی از جنوب غربی فلات ایران را در ۲۷۰۰ پیش از میلاد در بر می‌ گرفت ولی در دورهٔ هخامنشیان به منطقه ی جغرافیایی شوش تقلیل یافت. ایلامیان کشورشان را «هَلتَمتی» به‌ معنی «سرزمین خدا» می ‌خواندند، اکدیان  آن را «اِلامتو» می ‌گفتند و سومریان آن را کشور «بالا و مرتفع» می ‌خواندند. در ۲۷۰۰ پیش از میلاد، نخستین پادشاهی ایلام در شوش در جنوب غربی ایران تشکیل شد. سفالینه ‌های نقاشی شده متعلق به حدود ۳۵۰۰ پیش از میلاد در شوش، بیانگر دوره‌ای پیشرفته از طرح‌ های هندسی، ایجاد سبک خاص از انسان و شکل ‌هایی از جانوران در آنها می باشد. حدود ۲۷۰۰ پیش از میلاد پادشاهی ایلام به پایتختی شوش تشکیل گردید. همچنین حدود ۲۰۹۴ تا ۲۰۴۷ پیش از میلاد ایلام توسط "شولگی" پادشاه دوم سلسله ی "سوم اور" تسخیر گردید و بعداً در سال ۲۰۰۴ پیش از میلاد سلسله ی سوم اور توسط ایلام واژگون ‌شد. در سال ۶۳۹ پیش از میلاد آشور بانیپال شاه آشور، ایلام را شکست داد و شوش را غارت کرد. پس از این جنگ، ایلام هرگز به عنوان یک قدرت مستقل ظاهر نگردید. ایلامیان از آغاز دوره پیش ا‌یلامی تا پایان دوره ایلام نو، حدود ۲۶۶۱ سال در جنوب غربی ایران زندگی و حکومت کردند
شناخت "ایلامیان"  از دانش و فرهنگ و هنر
همانگونه که در بخش ۴۷ همین مجموعه اشاره شد: "نخستین جایگاه دانش و فرهنگ و هنر در جهان باستان درگذشته های دور، ایلام و بابل و مصر بود که در آن میان، "ایلام" اهمیت ویژه ای داشت. ایلام نخستین دولتی بود که بازرگانی و تجارت را پدید آورد و این کار نیز موجب پیشرفت دانش های کاربردی چون کاشی سازی و شیشه گری شد و این ها از جمله هنر هایی هستند که ایرانیان در آن مهارت داشتند و در واقع ایرانیان نخستین کسانی بودند که این هنرها را پدید آوردند".
بخش های گوناگون سرزمین ایلام و حدود امپراتوری ایلامیان
سرزمین ایلام را بر اساس کتیبه های آن قوم و کتیبه های کورش و داریوش، سرزمین "انشان" یا "انزان" می شناسند که شامل سه قسمت بوده است. قسمتی را  "هلتمتی" می خوانده اند و قسمت دوم  را "انشان' یا "انزان" و بخش سوم را به مناسبت شهر شوش و جلگه ای بودن آن "انزان سوسونکا" می نامیده اند. ایلام بزرگ در اوج قدرت  حکومتی به وسعت یک  امپراتوری بوده که علاوه بر پوشش اکثر بخش های سرزمین ایران، بخش هایی از بین النهرین و سوریه را  نیز در بر می گرفته است. اما در مورد محدوده ی قلمروی ایلامیان هیچ نقشه ی دقیقی وجود ندارد
آیا "ایلامیان" آریایی تبار بوده اند؟
بنا بر نوشتاری پیرامون "تمدن ایلام" در تارنمای آرتیاس: "مهمترین و جنجال بر انگیز ترین سوالی که در مورد ایلامیان مطرح است آریایی بودن و یا نبودن آن هاست. در جواب این سوال بحث برانگیز باید گفت که آنچه که در برسی های باستانی از استخوان و جمجمه پیدا شده در قلمروی قدیمی ایلام  بدست آمده حاکی از این است که هیچگونه آثار نژاد دورگه (نژاد زرد سیاه و احتمالا گونه غیر متعارف از نژاد سفید) در لرستان و خوزستان و مناطق دیگر که پهنه ی ایلام را تشکیل می داده دیده نمی شود. افزون بر آن هیچ برخورد نژادی در کار نیست. کوروش بزرگ به راحتی خود را انشانی یعنی ایلامی یاد می کند که این نشان می دهد که پارسی و انشانی در دید او یکی بوده است. تمام این مطالب و گواه های تاریخی اشتراک نژادی  مردم ایلام با سایر قومیت های نژادی آن زمان ایران را می رساند. همچنین لباس پارس ها و ایلامی ها به روایت "هرودوت" مانند هم بوده و شباهت های فراوان دیگری نظیر "آداب و رسوم" و "احترام به زنان" نیز محسوس بوده است و نگاره ها و جمجمه ها نشان می دهد که ایلامیان همان ایرانیان و آریا های اصیل بوده اند".
برخی از مهم ترین آثار و نقاط بجا مانده از تمدن ایلامی در فلات ایران
شهر باستانی شوش: واقع در استان خوزستان یکی از قدیمی‌ ترین سکونت ‌گاه‌ های شناخته‌ شدهٔ جهان و احتمالاً در ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد پایه‌گذاری شده است، با وجود این‌که نخستین آثار یک دهکدهٔ مسکونی در آن مربوط به ۷۰۰۰ سال پیش از میلاد است. طبق اسناد باستانی شوش از مهم‌ترین و باشکوه‌ ترین شهرهای باستانی ایران و جهان بوده است و فعالیت‌های باستان‌شناسی در آن ادامه دارد. در حدود ۲۷۰۰ پیش از میلاد پادشاهی ایلام به پایتختی شوش تشکیل گردید. شوش در دوره ایلامی‌ها هزاران سال مرکز این تمدن مهم و در دوره هخامنشیان شوش پایتخت سیاسی این امپراتوری پهناور بوده است. پس از آن نیز متأثر از رویدادهای تاریخی دستخوش تحولات بوده و پس از حمله اسکندر به‌تدریج مرکزیت خود را از دست داد. در دوره ساسانیان شوش به ‌همراه شوشتر و جندی ‌شاپور به عنوان مراکز اقتصادی تولید و صادرات ابریشم به اقصی نقاط جهان مطرح بود.
بنای "زیگورات چغازنبیل": یکی از آثار بجا مانده از تمدن ایلامی ‌است. بنای "زیگورات چغازنبیل" که در سال ۱۹۷۹ در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفت در استان خوزستان ایران، جنوب شرقی شهر باستانی شوش جای گرفته ‌است. زیگورات پرستشگاهی است كه ایلامی ها برای خدایان خود ساخته بودند و ساخت آن حدود ۱۲۵۰ پیش از میلاد انجام شده‌ است. "زیگورات چغازنبیل" نمونه ای از هنر ایلامی است .این بنا در سال ۱۹۳۳ توسط براون افسر آلمانی كشف شد و توسط رومن گریشمن ایلام‌ شناس فرانسوی  در سال های ۱۹۵۱ تا ۱۹۶۲ به طور كامل از زیر خاك بیرون آمد. زیگورات در مركز شهر "دور- اونتاش" قرار داشت. این شهردارای دو حصاربوده كه درون حصار داخلی بخش آیینی قرار داشته ودارای هفت دروازه بوده است. جلوی پلكان جنوب شرقی هم هفت ردیف قربانگاه قرار داشته و احتمالا عدد هفت برای ایلامیان مقدس بوده است .
هَفت‌ تَپه: یک محوطه باستانی در استان خوزستان حدود ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر شوش واقع شده و مجموعه‌ ای از تپه ‌های باستانی‌است که احتمالاً شهر تیکنی یا کابناک از تمدن ایلام را در خود جای داده ‌است. گستردگی این محوطه ی باستانی باعث جلب توجه کاوشگران مختلف قرار گرفته‌ است. بنابر نظریه‌ هایی از این شهر به عنوان یک مرکز مهم سیاسی در زمان حکومت ایلامیان و پادشاهی "تپتی‌اهر" در سده ی پانزده پیش ‌از میلاد یاد شده ‌است که پس‌ از ویرانی آن، شهر شوش به مرکز قدرت تبدیل شده ‌است،
ایذه با نام قدیمی "انشان" یا " آنزان"، از شهرهای بختیاری نشین استان خوزستان است. مرکز شهرستان ایذه در جنوب غرب ایران است که پیشینه ی تاریخی آن بنابر پژوهش‌های انجام شده و وجود آثار و سنگ‌ نبشته ‌های باستانی مربوط به دوران ایلامیان می‌باشد. ایذه، شهر نگار کنده‌ های سنگی و صخره‌ ای ایران نام نهاده شده ‌است... ایذه در روزگار ایلامیان آیاپیر، آنزان نامیده می‌ شد و از واپسین روزگاران هخامنشی، خاستگاه الیمایی‌ها (باز ماندگان ایلامیان) بوده ‌است که هم‌زمان با دورهٔ سلوکی - پارت، بسته به شرایط، قلمرو خود را گسترش می‌دادند. مجسمه ی مفرغین "مرد شمی" از آن دوره ‌است. در دوره ی ساسانی به نام ایذه خوانده شد و با گشودن آن به دست مسلمانان ایذج نامیده شد. هزاراسفیان که به اتابکان لر بزرگ مشهور شده‌اند و در سدهٔ پنجم هجری پدیدار شدند، به آن مالمیر  (مال در زبان لری بختیاری به معنی خانه ‌است) می‌گفتند، نامی که همچنان بر سر زبان هاست. واژه باستانی ایذه در سده‌های اخیر به کلی فراموش شده بود تا این که در زمان پهلوی اول، بار دگر زنده شد و در تیرماه ۱۳۱۴ خورشیدی از سوی فرهنگستان ایران به نام پیشین خود، ایذه نامگذاری شد. ایذه به عنوان " گنجینه ی جاویدان نقش برجسته ها" نیز شناخته شده است.
استان ایلام: یکی از استان‌های غربی ایران است و در ناحیه‌ای کوهستانی و نیمه گرم قرار گرفته‌است. مرکز این استان شهر ایلام است. استان ایلام از غرب با کشور عراق، از جنوب با استان خوزستان، از شرق با استان لرستان و از شمال با استان کرمانشاه همسایه است. این استان از استان‌های کمابیش جنگلی ایران است. پیش از دوره رضاشاه به این ناحیه لرستان پشتکوه می‌گفتند. پس از شکست مسلحانه ایلات لر و قدرت یافتن حکومت مرکزی در شهریور ۱۳۱۴ خورشیدی در زمان رضاشاه به موجب تصویب‌نامهٔ هیئت وزیران و به منظور یادآوری عظمت و شکوه تمدن ایلام باستان، نام روستای حسین‌ آباد، به ایلام تغییر یافت و این روستا به عنوان شهر و مرکز استانی به نام ایلام انتخاب شد. منطقه تمدن باستانی ایلام در استان‌ های فارس و خوزستان امروزی تمرکز داشت اما ظاهراً تصمیم دوران رضاشاه برای نام‌گذاری استان ایلام به این موضوع برمی‌گردد که منطقه پشتکوه نیز در دوره‌ هایی بخشی از ناحیه ایلام باستان بوده ‌است.
یادداشت پایانی
۱ - در مورد آریایی بودن و نبودن ایلامی ها مباحث طولانی و گوناگونی بین کارشناسان مسائل تاریخی و پژوهشگران وجود داشته است. برای آگاهی از این مباحث، علاقه مندان می توانند به نوشتارهایی تحت عنوان " تمدن ایلام " و " نژاد آریایی ایلامیان" که در بخش منابع و مآخذ به آن ها اشاره شده است مراجعه نمایند
۲ - نگارنده نیز در سروده ی "هویت در مکان است" اشاره ی کوتاهی به "تمدن ‌های ‌ایلام" دارد:
من نمی گویم چنان یا این چنینم/ ‌کیستم من، زاده ی ايران زمینم
کشور_ افسانه‌ های باستانی/ خطه ای، من برتر از ايران نبینم
یادگاری، از تمدن ‌های ‌ایلام/ مانده ایمن، از گزند_ چرخ_ ایام....
دکتر منوچهر سعادت نوری
*
منابع و مآخذ
ایلام: تارنمای ویکی‌پدیا/ شناخت ایلامیان  از دانش و فرهنگ و هنر (در نوشتارشناخت آریایی ها): تارنمای گزیده ای از نوشتارها/ شهر باستانی شوش: تارنمای ویکی‌پدیا/ "زیگورات چغازنبیل": تارنمای اطلس تاریخ ایران/ هَفت‌ تَپه: تارنمای ویکی‌پدیا/ ایلامیان در ایران و در ایذه: تارنمای گزیده ای از نوشتارها/ ایذه گنجینه ی جاویدان نقش برجسته ها: تارنمای یوتیوب/ ایذه: تارنمای ویکی‌پدیا/ استان ایلام: تارنمای ویکی‌پدیا/ تمدن ایلام: تارنمای آرتیاس/ نژاد آریایی ایلامیان: تارنمای اسپندگان/ سروده ی هویت در مکان است: تارنمای گلچینی از سروده ها
*
گزیده ای از نوشتارها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2018/01/blog-post_15.html
بخش های پیشین  مجموعه ی ایرانیان درپهنه ی سرزمین نیاکان آریایی

۱۳۹۶ دی ۲۲, جمعه

یادداشتی پیرامون واژه ی "دوربین" و استفاده از آن در نام خانوادگی یک سناتور آمریکایی

مفهوم فارسی واژه ی "دوربین"
دوربین = کسی که اشیاء و یا اشخاص  را از دور خوب می بیند - کسی که دید چشم و نیروی بینائی قوی برای دیدن فاصله ٔ دور دارد - (دیرخواب و زودخیز و تیزسیر و دوربین  - خوش عنان و کش خرام و پاکزاد و نیک خوی: منوچهری)
دوربین عکاسی = نگار افکن - نگر افکن - ابزاری برای ثبت تصویر بر روی فیلم است.
سناتور آمریکایی با نام خانوادگی "دوربین" چه می گوید؟

برخی از ویژگی ها و مشخصات او
دیک دوربین (زادهٔ ۲۱ نوامبر ۱۹۴۴) سناتور ایالت ایلی‌نوی در سنای ایالات متحده آمریکا است که برای نخستین‌بار در ۳ ژانویه ۱۹۹۷ به‌ عضویت این مجلس درآمد. وی در زمرهٔ سناتورهای گروهی است که بیشتر از ۴ سال در سنا حضور دارند. دربین از جمله لیبرال ترین اعضای کنگره است. مجله ی "مادرجونز" دوربین را لیبرال ارشد سنا خوانده است. برخی دیگر از ویژگی های او به شرح زیر است:
همسر: لورتا شیفر
فرزندان: کریستین (درگذشته) -جنیفر - پل
فارغ التحصیل: دانشگاه جورج ‌تاون
تخصص: وکالت و مشاوره حقوقی
مذهب: کاتولیک
وابستگی به حزب سیاسی: حزب دموکرات ایالات متحده آمریکا

تارنمای رسمی او
(به زبان انگلیسی)

دیک دوربین و دونالد ترامپ
★ دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز پنجشنبه (۲۱ دی ۱۳۹۶/ ۱۱ ژانويه ۲۰۱۸) در جلسه ای که با حضور لیندزی گراهام سناتور جمهوری‌خواه ایالت کارولینای جنوبی و دیک دوربین سناتور دموکرات ایالت ایلینویز در دفتر کارش برگزار شد، اظهارات منزجر کننده ای درباره مهاجران از کشورهای هائیتی و السالوادور به زبان آورد. ترامپ در این جلسه گفته بود چرا اجازه می دهیم که مهاجرانی از کشورهای 'گند و کثیف' به آمریکا مهاجرت کنند و با ید بیشتر میزبان مردم نروژ باشیم. دیک دوربین سناتور ایالت ایلینویز گفت: "نمی توانم تصور کنم که چنین مسئله ای در اتاق کار رئیس جمهور آمریکا رخ داده است و تا به حال شاهد چنین گفت و گویی نبوده ام. اظهارات ترامپ دردناک، نفرت انگیز و نژاد پرستانه بود". دوربین تاکید کرد که دونالد ترامپ در این نشست، اصطلاح 'گند و کثافت' را تکرار کرد.
★ دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا توییتی کرده که به نظر می‌رسد در آن اشاره توهین‌آمیز به کشورهای آفریقایی، هائیتی، السالوادور را تکذیب کرده است. این در حالی است که سناتور دیک دوربین، از حزب دموکرات گفته است خود شخصا شنیده که ترامپ زبان "نژادپرستانه‌ای" به کار برده است. توییت ترامپ پس از انتشار گزارش‌هایی صورت گرفته که در آنها گفته شده رئیس‌جمهوری آمریکا با زبانی ناپسند به کشورهای آفریقایی، هائیتی، السالوادور اهانت کرده و گفته چرا آمریکا باید به مردم این کشورها اهمیت بدهد. طبق این گزارش‌ها که  روز جمعه (۲۲ دی ۱۳۹۶/ ۱۲ ژانويه ۲۰۱۸) در رسانه‌های آمریکایی منتشر شد، رئیس‌جمهور آمریکا گفته بود "چرا مردم کشورهایی را که چاله مستراح هستند، به اینجا راه می‌دهیم؟". کاخ سفید سخنان منسوب به ترامپ را رد نکرده است. ترامپ در توییتر نوشته که در اظهارات خود "از چنین زبانی" استفاده نکرده بود. او در عین حال گفته از زبانی "تند" استفاده کرده است. اما سناتور دوربین گفته است آقای ترامپ از "چاله مستراح" در سخنان خود استفاده کرده است.
★ دیک دوربین سناتور دموکرات در سخنانی گفت: اقدام ترامپ در افشای اطلاعات محرمانه به روس ها، خطرناک و بی پروا بوده است. وی تصریح کرد: اقدام رئیس جمهور، نه تنها خطرناک بلکه بی پروا بوده است. این اقدام برای او بی پروا بوده است که اطلاعات محرمانه و حساس را در اختیار وزیر خارجه و سفیر روسیه قرار دهد. رسانه های آمریکا گزارش دادند که رئیس جمهوری آمریکا، در دیدار با وزیر خارجه روسیه اطلاعات طبقه بندی شده ای را در رابطه با گروه تروریستی داعش آشکار کرده است.
تهیه و تدوین:
دکتر منوچهر سعادت نوری

*
منابع و مآخذ
واژه ‌ی دوربین: تارنمای واژه نامه‌ی پارسی ویکی و تارنمای ویکی‌پدیا
دیک دوربین: بخش های فارسی و انگلیسی تارنمای ویکی پدیا
سناتور ایلینویز گفت سخنان ترامپ درباره مهاجران نژاد پرستانه و نفرت انگیز بود: تارنمای قطره
'اشاره نژادپرستانه' ترامپ با خشم مواجه شد: تارنمای بی بی سی
انتقاد شدید ۲ سناتور آمریکایی از اقدام ترامپ در افشای اطلاعات محرمانه به روسیه: تارنمای خبرگزاری تسنیم
*
همچنین نگاه کنید به
مجموعه ی واژه های ایرانی در فرهنگ جهانی
*
گزیده ای از نوشتارها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2018/01/blog-post_14.html
بخش های پیشین مجموعه ی یادداشت ها و نوشتارها و نامه ها

فیل نامه


فیل در فرهنگ واژه ها
★ فیل یا پیل = حیوانی بزرگ‌جثه از رده ی پستانداران از راسته ی خرطوم‌ داران از خانواده ی فیلان است
★ فیل = در جغرافیا برای نامگذاری دهستان و یا شهر بکار می رود
★ فیل = نام یکی از مهره های شطرنج است که در هر دسته از مهره های سیاه و سفید دو تای آن وجود دارد. حرکت مهره ٔ فیل بطریق مورب است و تا هرچند خانه که در مسیرش مهره ای نباشد می تواند پیش برود
★ فیل = در اصل یونانی و در اصطلاحات سیاسی یا فرهنگی، در ترکیبات، به معنی "دوست دارنده" می آید مانند رسوفیل، انگلوفیل، ژرمنوفیل و غیره که صفت مرکب می سازد به معنی کسی که دوستدار و طرفدار (مردم، فرهنگ و یا نفوذ) روس ها، انگلیسی ها و یا آلمانی هاست
برخی از ویژگی های فیل یا پیل
فیل یا پیل نام حیوانی است که بیشتر بومی آسیا و آفریقا است. فیل بزرگترین و سنگین وزن ترین حیوانی است که روی خشکی زندگی می کند. گذشته از اندازه فیل‌ها، دو چیز دیگر که آن‌ها را از بقیه پستانداران متمایز می‌کند، خرطوم و عاج آنهاست. فیل‌ها سنگین‌ترین جانوران خشکی هستند. نوع بالغ فیل نر حداکثر ۶ تن وزن دارد. فیل‌ها ۳/۶ تا ۵/۵ متر طول و ۲ تا ۳ متر ارتفاع دارد و معمولاً وزن آنها ۴ تا ۶ تن است. فیل حیوانی گیاه‌خوار است و در یک روز ممکن است ۷۰ کیلو گرم علف بخورد و ۲۰۰ لیتر آب بیاشامد. به طور میانگین یک فیل بین ۶۰ تا ۸۰ سال عمر می‌کند و از این نظر به انسان شبیه است
برخی دیگر از ویژگی های فیل از نظر یک بانوی پژوهشگر
پروفسور فیلیس لی (بانوی پژوهشگر) بخش بزرگی از زندگی‌اش را وقف شناخت فیل‌های آفریقایی کرده و طی سال‌هایی که در کنیا فیل‌ها را مطالعه می‌کرده به نکات جالبی پی برده که بعضی از آنها را در زیر می‌خوانید:
در خانواده فیل‌ها، اگر مادربزرگ زنده و در کنار فیل ها باشد، بخت بقای خانواده بیشتر است.
فیل‌هایی که زیاد عمر می‌کنند، تا ۱۰ بچه می‌آورند، که کمتر از تعداد بچه‌هایی است که آدم می‌تواند بیاورد.
فیل‌ها با صدا به هم سلام می‌کنند و از روی صدا فیل‌های خانواده‌های دیگر را می‌شناسند. فیل‌ها دوست و دشمن را از روی صدا می‌فهمند.
فیل‌ها بسیار کند ولی مصمم‌اند. بیشتر روز مشغول خوردن هستند. به ندرت با هم کاری دارند. بیشتر روز باید بنشینی خوردن‌شان را تماشا کنی
وقتی فیل‌ها سرشاخ می‌شوند، عاج‌هایشان در هم گیر می‌کند. فیل‌های تک‌عاج می‌توانند جاخالی بدهند و از کنار یا پشت فیل دیگر را بزنند. گاهی همین یک ضربه دعوا را ختم می‌کند.
فقط جلوی فیل‌ها ادرار نکنید. چرا؟ چون می‌آیند از نزدیک بو می‌کنندتان. فیل نر برای اینکه بفهمد فیل ماده آماده جفت‌گیری است ادرارش را بو می‌کند. به همین خاطر بهتر است جلوشان این کار را نکنید. وگرنه دنبال‌تان راه می‌افتند.
انواع فیل یا پیل
هم اکنون دو گونه فیل به نام‌ فیل آفریقایی و فیل آسیایی وجود دارد. خط فرگشتی دو گونه فیل آفریقایی و فیل آسیایی حدود ٫۷میلیون سال پیش از هم جدا شد. فیل آفریقاییاین در قاره آفریقا و بیشتر در جمهوری کنگو، جمهوری دموکراتیک کنگو و کنیا زندگی می‌کند. فیل آسیایی در هند، میانمار، شبه‌جزیره مالایا، سری‌لانکا و سوماترا به سر می‌برد. فیل آسیایی دارای پیشانی متورم و عاج سبک ‌تر و گوش ‌های کوچک‌تر است. همچنین، قد فیل و عاج فیل هندی کوچک‌تر از فیل آفریقایی است. از تفاوت‌ های دیگر این دو نوع فیل آن است که در حالی که فیل‌های آفریقایی چهار یا پنج سم در جلو و سه سم در عقب دارد در فیل آسیایی سم‌ها به ترتیب چهار و پنج عدد است.
فیل در تاریخ
★ در دوران باستان از فیل‌ برای مقاصد نظامی و به عنوان سواره ‌نظام سنگین استفاده می کردند.
★ اگر چه در شاهنامه ی حکیم ابوالقاسم فردوسی به دفعات از پیل یاد شده اما غیر از این نه به لحاظ تاریخی و نه به لحاظ زیست شناسی سندی دال بر اینکه ایران زیستگاه فیل بوده در دست نیست. با این حال در دوره های مختلف تاریخی پادشاهان حاکم بر ایران که علاقه بسیاری به این جانور داشتند تعدادی فیل را از هندوستان به ایران وارد کردند، در آخرین مورد ناصرالدین شاه قاجار در زمان خود چند فیل را از هندوستان به ایران آورد. درهمین حال اما کشف یک سنگ نگاره در منطقه تیمره در استان مرکزی گمانه زنی ها درباره وجود فیل در ایران را دستخوش تغییر کرده است. در این سنگ نگاره که گفته می شود قدمت آن به ۴ هزار سال پیش می رسد دو شکارچی سوار بر یک فیل ترسیم شده اند که به قصد شکار، با شیئی در دست، یک جانور دیگر را دنبال می کنند. منطقه تیمره در نزدیکی شهرستان خمین یکی از غنی ترین نقاط ایران به لحاظ تعداد و نوع سنگ نگاره های کشف شده است.
فیل در جغرافیا
★ فیل: شهر و ولایت خوارزم را می گفته اند که آن را در ابتدا فیل و بعدها منصوره خوانده اند و اکنون گرگانج گویند
★ فیل: دهی است کوچک از دهستان میان رود علیا از بخش نور در شهرستان آمل
هوش فیل یا پیل
فیل‌ها از جمله باهوش‌ترین حیوانات موجود در جهان هستند. وزن مغز یک فیل حدود 5 کیلوگرم است و از نظر پیچیدگی پس از مغز نهنگ‌ پیچیده‌ترین مغز در بین جانوران است. مغز فیل از نظر واکنش به احساسات گوناگون بسیار پیشرفته است و بنا بر تحقیقات مشخص شده است که در زمینه تعقیب چندین سوژه در یک فضای سه بعدی فیل بر انسان برتری دارد. درعین‌حال این جانور بسیار نوع‌ دوست  است و در موارد زیادی به سایر موجودات زنده کمک کرده است. مواردی از کمک فیل‌ها به حیوانات در معرض خطر قرارگرفته وجود دارد.
فیل در برخی ترکیبات و اصطلاحات فارسی
- از دماغ فیل افتادن؛ بسیار متکبر و معجب بودن . به خود مغرور بودن . تکبر بیش از حد. کبر و عجبی که دیگران را ناراحت کند
- در زیر پای فیل افکندن؛ به هلاکت رسانیدن . به خطر انداختن . نابود کردن . سبب نابودی کسی شدن
- فیل آبکش = پیل آبکش: ابر سیاهی که باران آورد
- فیل کسی را یاد هندوستان دادن؛ به مستی و شور درآوردن . کسی را از حال عادی خارج کردن و در او شور و شوقی پدید آوردن
- فیل کسی یاد هندوستان کردن؛ به یاد گذشته افتادن . انتقال خیال آدمی به چیزی دور و یا نامناسب
- فیل معبری؛ فیلی بزرگ که بر آن نشینند و از دریا بدان گذرند
- فیل و فنجان؛ دو چیز نامتناسب . دوچیز را که یکی بسیار کوچک و دیگری بسیار بزرگ باشد و کنار هم قرار گیرند گویند به فیل و فنجان می مانند،نظیر: پیل و پشه
- فیل هوا کردن؛ چون در جایی ازدحام و شلوغی باشد و از کسی پرسند چه خبر است ، گوید: فیل هوا می کنند. کنایه از این است که خبری نیست و هیاهوی بسیار برای هیچ است .
- فیل زنده اش هزار تومان مرده اش هم هزار تومان؟ = هنگامی گویند که دو نوع از یک جنس را به قیمت واحد فروشند. یا برای دو چیز که یکی خوب و دیگری بد است امتیاز برابر قائل شوند
- کار حضرت فیل است : کاری بسیار مشکل و از قدرت من و شما خارج است
- کجک: آهنی باشد سرکج و دسته دار که فیلبانان بدان فیل را به هر طرف که خواهند برند و آن بمنزله ٔعنان است - آهنی باشد که پیلبانان بر سر پیلان زنند که به آرام برود
- مثل فیل باید توی سرش کوبید : درباره ٔ کسی که نصیحت نمی پذیرد استعمال کنند، زیرا فیلبان با کجک به سر فیل می کوبد
پیل و فیل در زنجیری از سروده ها
★ جستجوی "پیل" در سروده ها
★ فیلبانان و فیل از نظر سعدی
 یا مکن با فیلبانان دوستی/ یا بنا کن خانه ای درخورد فیل: سعدی
★ " فیل": در زنجیری از سروده های این زمانه
★ رباعی ویژگی های فیل
" فیل"، اندر درون_ یک بیشه/ فارغ است، از جهان_ اندیشه
حس_ بویایی اش، برای دفاع/ شده ، او را ، نکو ترین پیشه: دکتر منوچهر سعادت نوری
روز جهانی فیل
در سال ۲۰۱۱، پاتریشا سیمز فیلمساز کانادایی، و سازمان بازپروی فیل تایلند روز جهانی فیل را عنوان و اعلام کردند. برای اولین بار، در سال ۲۰۱۲، روز دوازدهم اوت، برابر با بیست‌ویکم مرداد، به مناسبت روز جهانی فیل جشن گرفته شد. از آن سال تا امروز، پاتریشا سیمز برنامه ‌های مربوط به این روز را مدیریت می‌کند. امروزه ۶۵ سازمان مربوط به حمایت از حیات وحش از این روز حمایت و برنامه‌های آن را پیگیری می‌کنند. به گزارش ایران آنلاین، در روز دوازدهم اوت، فیل ها در بالی اندونزی و میانمار با میوه های خوشمزه پذیرایی می شوند. در پناهگا ه حیوانات «وینگا باو» میانمار بیش از ۶۰۰ کیلوگرم میوه برای این جشن در اختیار فیل ها قرار می گیرد. هم اکنون این پناهگاه ۱۴ فیل دارد که مردم و گردشگران از آنها دیدن می کنند.
تهیه و تدوین:
دکتر منوچهر سعادت نوری

*
منابع و مآخذ
فیل: تارنمای ویکی‌پدیا/ واژه ‌ی فیل: تارنمای واژه نامه‌ی پارسی ویکی/ برخی از ویژگی های فیل از نظر یک بانوی پژوهشگر: تارنمای بی بی سی/ فیل‌ها: تارنمای حیوانات/ شکار با فیل توسط ایرانیان: تارنمای دیده بان حقوق حیوانات/ جستجوی "پیل" در سروده ها: تارنمای گنجور/ رباعی ویژگی های فیل: تارنمای گلچینی از سروده ها/ روز جهانی فیل: بسیاری از تارنماها
*
همچنین نگاه کنید به
شتر نامه
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2013/09/blog-post.html
پلنگ نامه
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2015/05/blog-post_11.html
خر نامه
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2015/12/blog-post_26.html
برخی دانستنی ها درباره ی فرمانروای جنگل: شیر
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2015/01/blog-post_10.html
گاو: در زنجیری از سروده ها
http://saadatnoury.blogspot.ca/2013/01/blog-post_28.html
خروس ها و سروده ها و فیلم ها
http://saadatnoury.blogspot.ca/2013/10/blog-post_11.html
*
گزیده ای از نوشتارها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2018/01/blog-post_12.html
بخش های پیشین مجموعه ی یادداشت ها و نوشتارها و نامه ها