۱۳۹۷ فروردین ۶, دوشنبه

ده (۱۰) " اشرف" خانم در عرصه ی سیاست و دانش و هنر ایران

در عرصه ی سیاست

اَشرَف المُلوک فَخرالدوله: مشهور به خانم فخرالدوله، از زنان نامدار تاريخ معاصر ايران است. پدر او مظفرالدين ‌شاه  قاجار و مادرش بانو سرورالسلطنه بود. اَشرَف المُلوک در ۱۲٦۱ خورشیدی در تبريز به دنيا آمد و تحصيلات خود را در مكتب خانه ی تبريز به انجام رساند. در سن ١٤ سالگي به عقد محسن‌خان امين ‌الملک پسر ميرزا علي‌خان امين ‌الدوله صدراعظم درآمد و با آموزش هاي او به مسائل سياسي و اجتماعي عصر آشنا شد...  اقتدار زن ­سالاری در خانواده امین­الدوله آشکار بود و با وجودی که رضاشاه برادرزاده فخرالدوله احمدشاه را از سلطنت خلع کرده بود، فخرالدوله روابط نزدیکی با رضاشاه داشت. تا جایی که می­گویند رضاشاه بر این عقیده بوده است که: «قاجاریه یک مرد و یک نیمه مرد داشت، مردش فخرالدوله و نیمه مردش آغامحمدخان قاجار بود».

اَشرَف ‌المُلوک پهلوی (۴ آبان ۱۲۹۸ - ۱۷ دی ۱۳۹۴): فرزند رضاشاه پهلوی و خواهر دوقلوی محمدرضا شاه پهلوی بود. وی دیپلمات، رئیس کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد و کمیسیون حقوق زنان سازمان ملل متحد و از فعالان حقوق زنان در ایران بود. وی در بهار سال ۱۳۲۵، نقش مهمی در ترغیب ژوزف استالین به خروج ارتش سرخ از آذربایجان ایران داشت. از اشرف پهلوی هم‌چنین به عنوان یکی از عوامل مؤثر سقوط محمد مصدق در ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ نام برده شده ‌است. اشرف پهلوی هم‌چنین نقش مهمی در تأسیس سازمان خدمات اجتماعی و سازمان زنان ایران داشت.... اشرف پهلوی، روز پنجشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۴ در سن ۹۶ سالگی در منطقه مونت‌کارلو، شاهزاده‌نشین موناکو درگذشت.

اشرف دهقانی (زاده ی ۱۳۲۸) از اعضای سازمان چریک‌های فدایی خلق بود. وی هم اکنون در برخی از کشورهای اروپا به خصوص انگلستان فعالیت می‌کند.

اشرف ربیعی مشهور به اشرف رجوی (زاده ی ۱۳۲۹ - کشته در ۱۳۶۰) دانش ‌آموخته ی دانشگاه صنعتی شریف و اهل تهران بود. وی در سال ۱۳۵۲ از طریق علی اکبر نبوی نوری با سازمان مجاهدین  خلق ارتباط برقرار و در سال ۱۳۵۲ پس از آزادی از زندان با او ازدواج کرد. اشرف ربیعی شش سال بعد در تیر ماه ۱۳۵۸ با مسعود رجوی ازدواج کرد. او سرانجام در سپیده دم روز ۱۹ بهمن ۱۳۶۰ که طی آن نیروهای کمیته ی انقلاب مرکز اصلی مجاهدین در تهران، محله زعفرانیه را محاصره و تصرف کردند، کشته شد. قرارگاه اشرف یا شهر اشرف از روی نام وی نامگذاری گردید. این قرارگاه تا مدت‌ها پایگاه اصلی نیرو های سازمان مجاهدین خلق در عراق بود.

اشرف بروجردی (زاده ی ۱۳۳۶) عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است. وی دکترای "فقه سیاسی" از دانشگاه بیروت دارد و به زبان ‌های انگلیسی و عربی مسلط است. وی همسر غلامعلی معتمدی معاون وزیر کار دولت رجایی است که در انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی در هفتم تیرماه سال ۶۰ کشته‌شد. اشرف بروجردی رئیس کمیته بانوان ستاد حسن روحانی در انتخابات سال ۱۳۹۶ بود. او خواهر علاءالدین بروجردی نماینده ی مجلس است.
در عرصه ی دانش
اشرف قندهاری بهادر زاده (زاده ی ۱۳۰۴ در مشهد - درگذشته ۵ اسفند ۱۳۹۵ در تهران): از نخستین بنیانگذاران آسایشگاه خیریه کهریزک، مؤسس گروه بانوان نیکوکار و خانه مادر و کودک بود. وی عمر و دارایی خود را صرف امور خیریه کرد. وی در هشت سالگی به همراه خانواده به تهران مهاجرت کرد و پس از ازدواج در سن ۱۷ سالگی، فعالیت‌های خیرخواهانه اش را که از خانه پدری آغاز کرده بود ادامه داد. اشرف قندهاری بهادرزاده در دوران زندگی خود مسئولیت تدریس بیش از ۵۲ رشته ی هنری و اداره ی کلاس ‌های فرهنگی و مدرسه مددجویان را نیز عهده دار بود
اشرف الملوک اسلامیه: دومین دختر حاج ابوطالب اسلامیه، معلم ورزش و ناظم مدرسه و همسر نخست احمد شاملو بود. احمد شاملو نخستین مجموعه شعرش به نام «آهنگ‌های فراموش شده» را به او تقدیم کرد. هر چهار فرزند احمد شاملو سیاوش، سامان، سیروس و ساقی‌ شاملو حاصل این ازدواج هستند. او همواره در زندگی‌ خود سرزنده و شاداب بود. اما متاسفانه در سال ۱۳۵۶ از پله‌های مدرسه پرت شد و چند روز بعد در بیمارستان جان سپرد.
اشرف سادات حسینی (زاده ی ۸ آبان ۱۳۵۳) سراینده و نویسنده است. تخلص او در شعر " آناهیتا" می باشد. برخی از سروده ها و نوشتار های او را به ترتیب می توان در تارنماهای " آوای آزاد" و "پایگاه مجلات تخصصی نور" یافت.
در عرصه ی هنر

اشرف‌السادات مرتضایی با نام کامل خدیجه اشرف‌السادات مرتضایی و با نام هنری مَرضیه (زاده ی ۱ فروردین ۱۳۰۳ خورشیدی – درگذشته ۲۱ مهر ۱۳۸۹ خورشیدی) خواننده ی  ایرانی بود. وی در سال ۱۳۷۳ از ایران خارج شد و پس از پناهندگی به فرانسه، به سازمان مجاهدین خلق پیوست. وی در سال ۱۳۸۹، در اثر سرطان در پاریس درگذشت.
اشرف کاشانی (زاده ۱۳۰۸ در تهران) بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون و اهل ایران است. وی همسر دوم و سابق جهانگیر فروهر (بازیگر) و مادر قدسی کاشانی (بازیگر) است.

نگارش و تدوین:
دکتر منوچهر سعادت نوری

*
منابع و مآخذ
خانم فخرالدوله پايه‌گذار تاكسيراني تهران: تارنمای گزیده ای از نوشتارها/ اَشرَف‌المُلوک پهلوی:تارنمای ویکی پدیا/ اشرف دهقانی: تارنمای ویکی پدیا/ اشرف ربیعی: تارنمای ویکی پدیا/ اشرف بروجردی: تارنمای ویکی پدیا/ اشرف قندهاری بهادرزاده: تارنمای ویکی پدیا/ تقدیر نایب رییس مجلس از اشرف قندهاری: تارنمای خبرگزاری مهر/ اشرف الملوک اسلامیه: تارنمای فیس بوک/ احمد شاملو و تقدیم نخستین مجموعه شعرش «آهنگ‌های فراموش شده» به اشرف الملوک اسلامیه: تارنمای روزنامه ی کیهان/ اشرف سادات حسینی: تارنمای شعر ناب/ اشرف سادات حسینی: تارنمای آوای آزاد/ اشرف سادات حسینی: تارنمای پایگاه مجلات تخصصی نور/ اشرف‌السادات مرتضایی با نام هنری مَرضیه: تارنمای ویکی پدیا/ اشرف کاشانی: تارنمای ویکی پدیا
*
همچنین نگاه کنید به
مجموعه ی "ده تایی" نام ها در عرصه ی سیاست و دانش و هنر ایران
*
گزیده ای از نوشتارها
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2018/03/blog-post_26.html
بخش های پیشین مجموعه ی یادداشت ها و نوشتارها و نامه ها
=========