۱۳۹۸ آبان ۱۵, چهارشنبه

گفتنی های تغذیه: ۳۹ - خطر ضد ایمنی "چای ‌کیسه ‌ای" و مشکل میزان "سرب" در آب لوله کشی و آشامیدنی برخی شهرها

خطر وجود ذرات پلاستیکی در برخی چای ‌های کیسه‌ای
تحقیقات جدید دانشگاه "مک ‌گیل"  در مونترآل کانادا نشان داده است برخی از انواع چای ‌های کیسه‌ای که در تولید کیسه‌های توری و کوچک آنها از مواد اولیه ی پلاستیکی استفاده می‌ شود، ممکن است میلیاردها ذره میکروپلاستیک را در فنجان شما بر جای بگذارند. ذرات میکروپلاستیک به طور گسترده در محیط، آب ‌های شیر و بعضی از غذاها یافت می‌شوند. سازمان جهانی بهداشت می‌گوید چنین ذراتِ موجود در آب آشامیدنی خطری به همراه ندارند اما به گفته ی همین سازمان این یافته‌ها مبتنی بر "اطلاعات محدود" بوده و به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است. محققان دانشگاه "مک‌گیل" مونترآل کانادا هم‌چنین خواستار تحقیقات بیشتر در مورد اثرات سلامتی میکروپلاستیک ها شده‌اند که به عنوان ذرات کوچک با طول کمتر از پنج میلی‌متر از هر نوع مواد زاید پلاستیکی تعریف شده‌اند. در این مطالعه محققانِ کانادایی چهار نوع چای کیسه‌ای مختلف را تهیه کردند. بیشتر چای‌های کیسه‌ای از کیسه‌های کاغذی تهیه شده‌اند اما برخی از تولید کنندگان به تازگی به کیسه‌های پلاستیکی توری برای تهیه این چای‌ها روی آورده‌اند. محققان چای‌های مختلف کیسه‌ای را تخلیه کرده و کیسه‌های خالی را در آب گرم با دمای ۹۵ درجه سانتی‌گراد قرار داده تا عمل دم کشیدن چای را با کیسه‌های خالی شبیه ‌سازی کنند. نتایج نشان داد هر یک از کیسه‌های پلاستیکی خالی از چای به تنهایی ۱۱.۶ میلیارد ذره میکروپلاستیک و ۳.۱ میلیارد ذره نانو پلاستیک کوچک‌تر را درون آب داغ آزاد می‌کند که این ذرات با چشم غیر مسلح کاملاً نامرئی هستند.
براساس این مطالعه که در مجله ی علوم و فناوری محیط زیست منتشر شده است، سطوح آزاد شده  از بسته بندی چای‌های کیسه‌ای  چندین مرتبه بالاتر از میزان پلاستیک موجود در سایر مواد غذایی یا آب ‌های بطری‌های پلاستیکی است. به گفته ی محققان علت این میزان از تفاوت در سطوح پلاستیک را دو عامل می‌توان دانست. اول آن که در این تحقیق تمرکز محققان بر هر دو نوع ذرات پلاستیکی میکروپلاستیک‌ها که حدود ضخامت یک مو را داشته و ذرات نانوپلاستیک که  هزار برابر کوچک‌ترند، بوده است و دوم آن که پلاستیک کیسه‌های چای در معرض  آب جوش قرار دارد نه دمای اتاق و از همین رو احتمال آزاد شدن ذرات ریز پلاستیکی در آن‌ها بیشتر است. بنا بر گزارش شبکه خبری بی‌بی‌سی، محققان این مطالعه را فرصتی برای
مصرف‌کنندگان دانسته‌اند تا خریدهای آگاهانه‌ تری داشته باشند و به دنبال کاهش هر چه بیشتر استفاده از پلاستیک باشند
مسمومیت با پلاستیک
پلاستیک ها در حین فرایند تولید محصولات مشکلات زیادی را از نظر ایمنی ایجاد می کنند. اما علاوه بر این، بسیاری از مواد افزودنی شیمیایی که به محصولات پلاستیکی اضافه می شوند تا بتوانند عملکرد و خواص مطلوبی داشته باشند، اثرات منفی بر محیط زیست و سلامت انسان خواهند داشت. این اثرات عبارتند از: مسمومیت با موادی مانند سرب، کادمیوم و جیوه - سرطان زایی - اختلال در غدد درون ریز، که می تواند منجر به سرطان، نقصهای مادرزادی، اختلال در سیستم ایمنی و مشکلات رشد
در کودکان شود
همچنین نگاه کنید به
Plastic Tea Bags Release Billions of Microplastics Into Every Cup
*
سرب موجود در آب  برخی شهرها می تواند از حد ایمن بالاتر باشد
تحقیقات نشان می دهد که میزان سرب موجود در آب لوله کشی صدها هزار خانه در شهرهای بزرگ کانادا از حد ایمن فراتر می رود. از دوازده هزار نمونه جمع آوری شده از ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸، یک سوم آنها از میزان توصیه شده براساس راهنمای ملی یعنی ۵ ذره در میلیارد (پی پی بی) فراتر می رود. کانادا از نظر سرانه ملی صاحب سومین ذخایر بزرگ آب شیرین جهان است. آلودگی به سرب به افت بهره هوشی (آی کیو) در کودکان، فشار خون بالا و بیماری قلبی ارتباط داده شده است. این مطالعه که یک سال طول کشید توسط ۱۲۰ روزنامه نگار از ۱۰ رسانه مختلف و نه دانشگاه در همکاری با موسسه گزارشگری تحقیقی انجام شد. محققان نتایج دوازده هزار تست بین سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ را جمع آوری و تحلیل کردند. درحالی که سرب موجود در یک سوم نمونه ها از ۵ ذره در میلیارد فراتر می رود، در ۱۸ درصد نمونه ها، این میزان بالاتر از ۱۵ ذره در میلیارد بود که میزان مجاز در آب لوله کشی آمریکاست. مونترآل، دومین شهر بزرگ کانادا با یک میلیون و ۷۵۰ هزار نفر جمعیت و اوک‌ویل از بخش های ثروتمندتر کلان شهر تورنتو جزو نواحی نمونه برداری شده بودند. رجینا، مرکز استان ساسکاچوان و پرینس پورت در بریتیش کلمبیا از دیگر شهرهای مورد آزمایش بودند.
گزارشگران همچنین آب آشامیدنی در خانه های قدیمی‌تر ۳۲ شهر در کانادا را آزمایش کردند. از ۲۶۰ خانه نمونه‌برداری شده حدود ۳۹ درصد از میزان توصیه شده فدرال فراتر می رفت. بزرگترین منبع سرب در شبکه آب آشامیدنی کانادا لوله های کهنه در داخل خانه ها و لوله های شرکت آب است که خانه ها را به منابع اصلی آب وصل می کند. دولت کانادا در سال ۲۰۱۷ در گزارشی تخمین زد که حدود ۵۰۰ هزار خانه در این کشور دستخوش مشکل انتشار سرب در لوله های کهنه هستند. تحقیقات تازه نشان داد که اندازه گیری میزان سرب در آب در بخش های مختلف کشور به شیوه های مختلفی صورت می گیرد و گاه اصلا اندازه گیری نمی شود. رهبران استان کبک و شهر مونترآل قول داده اند برای مقابله با این مشکل اقدام کنند. دولت کبک قول داد روش اندازه گیری سرب در آب آشامیدنی این استان را عوض و دستور العمل های وزارت بهداشت کانادا در زمینه میزان قابل قبول را دنبال کند.حد مجاز این استان هم اکنون ۱۰ پی پی بی است که دو برابر توصیه ی آسازمان های فدرال است
مسمومیت با سرب
سرب، غلظت ترکیبات هیدروکسی ویتامین دی  را در استخوان تغییر می دهد و باعث تغییر در هموستازی کلسیم و عملکرد سلول های استخوانی می شود. در سلول های عصبی سرب جانشین کلسیم  شده و جریان کلسیم را متوقف می کند. این عمل منجر به مهار انتقال سیناپس می شود. سرب می تواند از طریق جانشین شدن به جای کلسیم در فرایندهای وابسته به کلسیم از جمله یادگیری، حافظه، رشد و تمایز سلول های عصبی و عملکرد حرکتی، اختلال ایجاد کند. همچنین در ایجاد اختلالات رفتاری، عاطفی، مهارت های حرکتی دوران کودکی، مهارت های خواندن و ریاضی و پرخاشگری نقش دارد
مهمترین علایم مسمومیت با سرب:: "سرب آلی" ایجاد مسمومیت عصبی مرکزی می کند و "سرب معدنی" مسمومیت همراه با اختلالات در سنتز هموگلوبین خون ایجاد می نماید. علایم مسمومیت حاد با سرب شامل بی اشتهایی، تحریک پذیری، استفراغ، انسفالوپاتی حاد و آتاکسی، تشنج و اغما است.پیدایش لکه های آبی خاکستری در کنار لثه ها، ناشی از رسوب سولفور سرب است. دل درد و قولنج شدید شکمی، یبوست، درد مفاصل زانوها، مچ و آرنج، کمر، شانه، سردرد، خستگی، بی قراری و بی اشتهایی از علایم مسمومیت با سرب هستند.
پژوهش و تدوین
دکتر منوچهر سعادت نوری
*
همچنین نگاه کنید به
چای کیسه‌ای / آب آشامیدنی/ پلاستیک/ سرب
*
بخش های پیشین مجموعه ی گفتنی های تغذیه
http://msnselectedarticles.blogspot.com/2014/10/blog-post_87.html
=============